Gyalogosövezetté alakul a Colosseum környéke

Még tavaszi kampányában ígérte meg a főpolgármester, hogy a Forum Romanum és a Colosseum közötti sugárútból gyalogosövezet lesz, és ígéretét be is tartotta. Róma városa műsoros éjszakával avatja fel szombaton a Colosseum körüli gyalogosövezetet.

 

Szombat reggel fél hattól zárják le az autós forgalom elől a Forum Romanum és a Colosseum közötti sugárutat, azt az útszakaszt, amelyet Benito Mussolini 1932-ben avatott fel az ókori Róma szívében. A gyalogosövezetté nyilvánítás a májusban megválasztott római főpolgármester, Ignazio Marino kampányígérete volt.

A magánjármű-forgalmat teljesen elterelik a Colosseum egyik oldaláról. A környező utcákban megváltozik az eddigi menetirány. A Forum Romanum és a Colosseum között kizárólag autóbuszok, taxik, kerékpárosok és gyalogosok közlekedhetnek majd, a gépjárművek legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel.

Fotó: Mark Milstein / Northfoto"Eddig óránként 1200 jármű haladt el az 1. századi Colosseum mellett, ezentúl 40 fog" - hangoztatta Marino. A Róma életében rendkívülinek számító esemény alkalmából szombat este héttől vasárnap este hét óráig azonban csak a gyalogosoké lesz a terület: művészettörténészek, régészek, városfejlesztők kerekasztal-beszélgetéseivel, a Santa Cecilia szimfonikus zenekar szabadtéri koncertjével és tűzijátékkal ünnepelnek. Róma városa emlékbélyeget ad ki.

A projekt teljes megvalósulásával ez lesz a világ legnagyobb egybefüggő régészeti parkja - nyilatkozta Marino. A következő lépés a Forum Romanum és a császárfórumok közötti, aszfalttal borított út felbontása lesz, amelyhez szponzorokat keresnek - közölte.
A főpolgármester által bemutatott felmérések szerint a rómaiak 75 százaléka támogatja Marino közlekedési elképzeléseit, a kritikusok szerint azonban nem igazi gyalogosövezet az, ahol autóbusz is jár, még ha csak kevés is.

Ezek is érdekelhetnek