Kinyílt a világ legnagyobb virága Belgiumban

A világ legnagyobb növényét dögvirágnak is nevezik, mert virága kibomlásának első 12 órájában orrfacsaró bűzt áraszt. A növény méretei azonban figyelemre méltóak.

Óriás titángyökér (Amorphophallus titanum) virágzik Meise belga város botanikus kertjében. A Szumátra szigetén honos, dögvirágnak vagy titánbuzogánynak is nevezett növény a világ legnagyobb, 3-5 méteres levelekkel rendelkező, 2 méternél magasabbra is megnövő virága. A brüsszeli példány virágzatának mérete hétfőn elérte a 244 centimétert.

 

Fotó: Yves Logghe / MTI / MTVA

Akár 15 évbe is beletelik, ameddig kivirágzik, ez azonban egyes források szerint csak két-három napig tart, mások szerint akár két hétig, de utána mindenképp összecsuklik. Kibomlásának első mintegy 12 órájában orrfacsaró bűzt áraszt, az égett cukor és a rothadó hús elegyedő szagához hasonlít. Ezzel vonzza be a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, és ugyanezzel a szaggal riasztja el a kártevőket is.

A filantropikum.com szerint az óriáskontyvirágnak is nevezett növény akár a 100 kilót is elérheti. A Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban a növény súlya például elérte a 91 kilogrammot.

 

Fotó: Yves Logghe / MTI / MTVA

A növény a 19. század végén került Európába, és elsőként 1889-ben virágzott egy londoni botanikus kertben, majd 1926-ig kellett várni a következő virágzásra. A korábbi virágzásoknál nemcsak Brüsszelben, de Londonban, Stuttgartban, Sydneyben, Brestben és New Yorkban is tapasztalt nagyszámú látogatóra számítva a brüsszeli növénykert kedden este tíz óráig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek