Új légi útvonalakat tesztelt a HungaroControl

Új légi útvonalakat tesztelt a HungaroControl

Mintegy két héten keresztül új légi útvonalakat tesztelt a HungaroControl kutatás-fejlesztési (CRDS) központja Budapesten magyar, szlovák és lengyel légiforgalmi irányítókkal. A HungaroControl közleménye szerint a "free route" nemzetközi projekt eredményeként a repülőgépek rövidebb útvonalon tehetik meg a Balti-tengertől a Fekete- és Adriai tengerig terjedő távolságot. A légitársaságok így jelentős mennyiségű üzemanyagot takaríthatnak meg, ami nemcsak a környezeti terhelést csökkenti, költségmegtakarítást is eredményez.

A teszten három állam, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia légi navigációs szakemberei a rövidebb, szükségtelen közbenső irányok nélküli útvonalak alkalmazhatóságát vizsgálták. Négy további ország, Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Szerbia megfigyelőként vett részt a projektben.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (Interantional Air Transport Association - IATA) előrejelzései szerint a világ légitársaságai 2013-ban várhatóan 216 milliárd dollárt költenek üzemanyagra, ami ötszöröse a 2003-as adatnak és az összköltségek 33 százalékát teszi ki. A HungaroControl szerint az új, rövidebb útvonalak világszerte közel 1 milliárd dolláros megtakarítást jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetnek