A magyaroknak sok ideje van a mókára

Míg a dánoknak napi 16 órája van semmittevésre, addig egy átlagos török csupán 11 órát tölt pihenéssel és szórakozással. Magyarország a közel 15 órás pihenőidejével kifejezetten jó helyen szerepel az OECD listáján.

Pihenésre nem csak nyaralás közben vagy hétvégén van szükségünk. Az átlagos munkanapokat is megszépíti, ha az estét egy kellemes sétával, egy kiállítás meglátogatásával vagy a barátainkkal tölthetjük egy klassz helyen. Ezzel a közhellyel nyilván tisztában vannak az OECD felméréseit végzők is. Így létrehozták új indexüket, amellyel azt vizsgálták, hogy az egyes országok lakosai hogy állnak a munka-szabadidő arányával.

 

Mi a közel 15 óránkkal igen jól állunk. Főleg, ha értelmesen töltjük.
Galéria: Mennyi idő van a mókára
Fotó: Tézé / Indafotó

Ebből a szempontból a dánok élnek a legjobban: több mint 16 órát töltenek pihenéssel, evéssel, illetve a hobbijukkal. Ha tíz órát számolunk alvásra és táplálkozásra, még mindig marad napi 6 órájuk tévézni, netezni, bicajozni, vagy átruccanni egy közeli városba – írja a Skift.com.

De a spanyolok, a hollandok, a belgák vagy a norvégok sem panaszkodhatnak, hiszen ők is több mint 15,5 órát töltenek pihenéssel, szórakozással naponta. A lista elejét egyébként főként európai országok vezetik, rossz helyzetben például a legendásan munkamániás Japánok vannak napi nem egész 14 órával. Ami viszont meglepett minket, hogy a legkevesebb szabadidővel Mexikóban (12,66 óra) és Törökországban (11,73 óra) rendelkeznek.

Magyarországon átlagosan 14,9 óránk van pihenni, szórakozni és itthon turistáskodni a mindennapokban, nem is rossz arány! Ezzel szabadidő tekintetében megelőzzük többek között Olaszországot (14,89 óra), Portugáliát (14,71 óra), Görögországot (14,65 óra), Ausztriát (14,46 óra) vagy Lengyelországot (14,2 óra). Már csak meg kéne tanulnunk értelmes dolgokra fordítani.

A táblázat és más információk a felméréssel kapcsolatban az OECD honlapján érhetők el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek