Megújult a Monostori erőd dunai bástyája

Megújult a Monostori erőd dunai bástyája

Új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült a Monostori erőd dunai bástyája Komáromban. A fejlesztéssel a Nonprofit Kft. a dunai turisztikai forgalmat szeretné bővíteni, és minél színvonalasabban kiszolgálni. Az átadó ünnepség június 8-án 17 órától lesz a bástya előtti Duna-parti sétányon, a közönséget egész nap ingyenes programok várják.

Bár a Monostori erőd szinte egész területe bejárható, a dunai bástya üresen álló alsó szintje korábban nem volt látogatható. A mostani felújításának köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jött létre komplex kiállítótér, valamint szolgáltatói tér. A Duna partján álló épületrész megújult terei alkalmassá váltak rendezvények, családi események, esküvők, konferenciák szervezésére, akár a látogatóforgalom zavartalan fenntartása mellett is.

A Kikötői Fogadótérben a folyami áruszállítás hőskorát, a dunai hadihajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesülnek.

Fotó: fort-monostor.huForrás: Travelo

 A fejlesztés ünnepélyes pillanat a Monostori Erőd életében, ezért az átadóval egybekötve a június 8-i nyitóünnepségre egész napos ingyenes programot szervez eddigi partnerei közreműködésével. A Duna-parti sétányon többek között különleges bábszínházi előadással, extrém kerékpáros bemutatóval, hagyományőrzőkkel, a Kajárpéci Vízirevü színházi produkciójával, a Csángálló Zenekar, illetve Ferenczi György és a Rackajam koncertjeivel várják a családokat, érdeklődőket. A programokról bővebben az Erőd honlapján lehet tájékozódni.

A Monostori Erőd a Komáromi Erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét. A dunai bástya, más néven parancsnoki torony az erőd legfontosabb része, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.

Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.

A beruházás
A projektgazda, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. 2010 januárjában nyújtotta be pályázatát a Közép-Dunántúl Operatív Programhoz, amelyben a projekt megvalósítási költségeihez kért támogatást. Az eredményes pályázattal a nettó 444.044.779 forint elfogadott megvalósítási költséghez 365.6244.047 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv turizmusfejlesztésre szánt regionális keretéből. A szükséges önrészhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72 millió forintot, Komárom Város Önkormányzata közel 11 millió forintot biztosított.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek