Kóstolt már reneszánsz ételeket? Most megteheti!

Kóstolt már reneszánsz ételeket? Most megteheti!

Egész napos középkori programsorozat várja az érdeklődőket május 18-án a Simontornyai vár, a vármúzeum idei hagyományidéző rendezvényén.

A múzeum a programmal, a 13. század végén épült vár történeti korszakait igyekszik bemutatni a közönségnek. Erre reggel fegyverropogás és ágyútűz hangja hívja majd fel a városlakók figyelmét.

Háromdimenzóban is megnézheti.Fotó: Zyty / Indafotó

A nap folyamán több harci bemutató is lesz: a Simontornyai Hagyományőrző Csapat, a Szigeti Oroszlánok és a Gölbasi Vitézei Egyesület a török kori, végvári harcok világából ad ízelítőt. Bár a simontornyai erősség nem volt végvár, a török hódítók az 1543-as hadjárat során elfoglalták, és másfél évszázadon át a hódítók kezén maradt.

A Vár téren régi mesterségeket ismerhetnek meg a látogatók: lesz pénzverő, fegyverkovács, középkori ruha- és íjkészítő bemutató, eközben Bese Botond duda- és Róka Szabolcs lantjátékával eleveníti fel a Tolna megyei vár egykori hangulatát, Kohári Gabriella régész pedig reneszánsz ételekből ad kóstolót.

Este helyi fiatalok egy vártörténeti darabot visznek színre a várudvaron felállított színpadon. A simontornyai Kovács Dominik és Kovács Viktor a Lovászbáró című játékában egy öt évszázaddal ezelőtti esemény, a vár reneszánsz ura, Gergelylaki Buzlai Mózes Katalin nevű lányának esküvője elevenedik meg, amelyen megjelent II. Ulászló magyar király is.

A nap folyamán az érdeklődők egy virtuális vártúrán a várról készült háromdimenziós film készítésével ismerkedhetnek meg, valóságos látogatáson ingyen tárlatvezetéssel nézhetik meg a vár állandó és időszaki kiállításait, a kőtárat, a Tolna megyei nemesi galériát, Bazsonyi Arany festményeit, valamint Nagy Zoltán fazekas és D. Nagy Judit zománcműves szombaton nyíló bemutatóját.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek