Fényképezzen meztelen férfit! Most nyerhet vele!

Fényképezzen meztelen férfit! Most nyerhet vele!

"A meztelen férfi – Tabuk nélkül" című kiállításhoz kapcsolódva a Ludwig Múzeum fotópályázatot hirdet „Van egy jó fotód?!" címmel. A pályázók négy kategóriában indulhatnak: dögös pasi, stílus ikon, a szomszéd fiú, tökéletes test és superman témában lehet beküldeni a fotókat. A Ludwig Múzeum zsűrije mind az öt kategóriában választ győztest, de azokat is díjazzák, akik a verseny facebook oldalán szavaznak. Az első húsz legtöbb szavazatot kapó fotó közül sorsolás alapján öten, és a szavazók közül is sorsolás útján öten két-két jegyet kapnak „A meztelen férfi" című kiállításra.

Fotó: Moodboard / Northfoto

A kiállítás fő kérdése, hogy vajon míg a meztelen női test, a női akt a művészet elfogadott témája, a meztelen férfi test a klasszikus antik művészetet követően, jó időn át csaknem láthatatlan maradt, a ruhátlan férfi évszázadokon keresztül csupán mitológiai hősként, keresztény mártírként jelent meg. Vajon mi ennek a láthatatlanságnak az oka, és miért tárul fel a rejtett férfi test olykor mégis?

A kiállítás azt követi, hogyan alakult át a meztelen férfi test jelentése az utóbbi száz évben; hogyan viszonyulnak a férfialkotók, bátran, de teli kétségekkel is, új életminták iránti kíváncsisággal a saját meztelenségükhöz; és azt is, ahogyan a női alkotók meghódítottak egy olyan témát, amely sokáig tiltott volt számukra.


A kiállítás 1900 körül indul, a bécsi századforduló világából, amikor a férfi identitás első nagy válsága megváltoztatta azt, ahogyan a férfi aktra tekintünk. A modern művészek számára a lecsupaszított, meztelen férfi test a feltárulkozás, az önmegismerés, a megújulás hordozója lett. A kiállítás ettől a ponttól kezdődően követi végig a meztelen férfit a XX. és a XXI. század történetén keresztül, az identitás válságain és a szuverenitás szakaszain keresztül, a hagyományos férfi szerepmodellek megkérdőjelezését, az alternatívák keresését, a gyengeséggel és a sérülékenységgel történő szembenézést, a vággyal teli tekintetet és az erotikus pózt. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek