Koronát nem, de palástot kap ma az új uralkodó

Hollandiában ma gazdát cserél a trón. Az ünnepségek miatt zsúfoltság várható a legfrekventáltabb amszterdami turista célpontoknál.

 Hollandia új korszakba lépett, miután Beatrix királynő 33 évi uralkodás után kedden átadta a trónt fiának, Vilmos Sándornak – tájékoztat az MTI. A 75 éves uralkodó hétfőn televíziós beszédben búcsúzott el mintegy 17 millió alattvalójától. Este pedig ünnepi vacsorát rendeztek az újra megnyílt Rijksmuseumban, Rembrandt 1642-ben készült hatalmas festménye, az Éjjeli őrjárat előtt.

Galéria: Hollandia Vilmos Sándor király beiktatásFotó: Remko De Waal / MTI

A ma esti hivatalos ünnepségre várják mások mellett Károly brittrónörököst feleségével, Camillával és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt. Amszterdam arra számít, hogy az ünnepségekre egymillió ember vesz majd részt, különösen a szép időjárás miatt, így, ahogy korábban is megírtuk, valószínűleg zsúfoltság várható majd az egész városban. A látogatók biztonságért 12 500 rendőr felel. A tulajdonképpeni trónváltás 10 és fél 11 között zajlott le a királyi palotában, ahol Beatrix aláírta a lemondó nyilatkozatot. A királynői tollvonással Vilmos Sándor automatikusan uralkodóvá vált, felesége, Máxima pedig királyné lett. Beatrix mostantól ismét hercegnő lesz, mint volt 1980-as trónra lépése előtt.

Galéria: Hollandia Vilmos Sándor király beiktatásFotó: Olaf Kraak / MTI

Többé nem fogják "felségnek", csupán "királyi fenségnek" szólítani. A lemondás után Beatrix és Vilmos Sándor kilépett az Amszterdam főterén, a Damon álló királyi palota erkélyére. Becslések szerint mintegy 20 ezer ember fogadta őket ujjongva. Ezt követi 14 órakor az új király ünnepélyes beiktatása a palota szomszédságában álló Új Templomban (Nieuwe Kerk). Hollandiában nem szokás a koronázás, ehelyett a király esküt tesz az alkotmányra. A parlament mindkét kamarájának tagjai ezután a templomban fogadalmat tesznek, hogy tiszteletben fogják tartani a király jogait.

Vilmos Sándor fejére egyébként nem helyeznek koronát királlyá avatásán: a királyi méltóság egyetlen jelét fogja viselni, egy palástot a vállán. A hivatalos uralkodói jelvények közé - mint a korona és a jogar - nem tartozik a vörös bársonyból készített, arany oroszlánt ábrázoló hímzésekkel díszített palást. Nem is előírás, hogy egy uralkodó ilyet viseljen ünnepélyes beiktatásán, de nagy szimbolikus jelentése van.

Galéria: Hollandia Vilmos Sándor király beiktatásFotó: Michel Porro / MTI

Maga a királyi palást annyi idős, mint a holland királyság: Vilmos Sándor elődei 1815 óta viselik - legalábbis az udvar szerint. Az eredeti anyagból ugyanis mára nem sok maradt: a palástot minden jubileumi évben előveszik, ráadásul mindig az aktuális uralkodó alkatához kell igazítani. Az elmúlt kétszáz évben a palástot megvarrták, átszabták, toldozták-foltozták.

Már Julianna királynő 1948-as koronázására sem maradt meg sok az eredeti ruhából. Erwin Dolder svájci szabó úgy vélte ugyanis, nem illő, hogy a fiatal királynő "egy kopott bársonycafatban" lépjen a templomba. Gyorsan új királyi palástot szabott, amelyet a történelmi darab hermelinszőrméjével és arany oroszlánjaival díszített. Amikor Beatrix királynő 1980-ban trónra lépett, a királyi palást már 32 éve pihent egy ólomládában. A hosszú idő alatt a hermelint megszínezte a bársony, ezért Theresia Vreugdenhill-Werdler, a királynő szabója mentőakciót indított: vendégeitől szőrmét gyűjtött. Így a mai királyi palást hermelinjének egy része például Elly Brenninkmeijer-Maurertől, a C&A áruházlánc akkori vezetőjének feleségétől származik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek