Májustól Hévízre is repül az airBaltic

Május 4-től kezdve heti egy járatot indít a lett légitársaság Rigából a sármelléki Hévíz-Balaton Airportra, ezenkívül növeli budapesti járatainak a számát is - hangzott el a Lett Köztársaság budapesti nagykövetségén tartott sajtótájékoztatón.

A május eleji nyitójáratot követően október elejéig minden héten szombaton indul egy járat a lettországi fővárosból Hévízre. A vállalat 2011 óta repül Budapestre, idén a téli időszakban már heti négy járatot üzemeltetett, a nyári szezonban pedig, júniustól szeptember végéig heti ötre emelik a járatok számát.

A cél, hogy a balatoni turizmus erősödjön

A hévízi járatbővítés tervét még tavaly ismertette a Magyar Turizmus Zrt. A sajtótájékoztatón Papp Gábor, Hévíz polgármestere elmondta, ezzel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a Hévíz-Balaton Aiport Nyugat-Magyarország regionális repterévé váljon, és ezzel a Balaton turisztikai térség számára új piacokat nyissanak.

Galéria: Air Balticwww.airbaltic.com

 A Balaton közelében fekvő reptér éves utasforgalma eléri a 19 ezret, elsődlegesen a német, norvég és orosz chartergépeken érkező utasok keresik fel a régiót. A polgármester szerint a reptérnek bőven van még kihasználható kapacitása, 300 ezer utas fogadására lenne képes, ezért a jövőben is nyitottak lesznek az együttműködésekre.

Az oroszok már elindultak

A bővítés pedig már elkezdődött. Április közepétől vasárnaponként két orosz charterjárat is közlekedik Moszkva és Sármellék között. Az orosz turisták Magyarország iránti érdeklődését mutatják az orosz tulajdonú 1000 Út utazási iroda adatai. Eszerint tavaly 63 ezer orosz, ukrán, kazah, azerbajdzsáni és fehérorosz utast közvetítettek buszos, vonatos vagy repülőgépes útjaikkal Magyarországra, idén pedig további 15-20 százalékos növekedést várnak.

Riga népszerűsítése a magyarok körében

A lett nagykövetségen tartott esemény középpontjában azonban most nem a beutazó turisták szerepeltek, hanem Rigát igyekeztek népszerűsíteni a magyarok körében.

A Baltikum legnagyobb fővárosa fontos kulturális és gasztronómiai központ, mint azt Guna Caune a Rigai Turisztikai Fejlesztési Hivatal munkatársa hangsúlyozta. A Balti-tenger partján fekvő nagyváros híres a szecessziós, Art Nouveau épületeiről, Vecrigáról, vagyis a világörökségi belvárosról, az operaturizmusáról és jövőbeni, legnagyobb attrakciója, hogy 2014-ben a svédországi Umea mellett Európa Kulturális Fővárosa lesz.

Az állami tulajdonú AirBalticot Magyarországon a Tensi Aviation képviseli. A vállalat 1995 óta üzemel és mintegy 60 célállomásra közlekedtet járatokat, gépei Európába, a Közel-Keletre, Oroszországba és FÁK-államokba repülnek. Idén a hat új járatot indítanak a nyári szezonban, Hévíz mellett a szardíniai Olbiára, Máltára, Prágába, Larnacába, valamint Rijekába.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek