Bablevéllel az ágyi poloskák ellen

A bab levelének tulajdonságait felhasználó régi balkáni hagyomány ihlette új módszert dolgoztak ki amerikai kutatók az ágyi poloskák elleni harchoz. A módszert a brit királyi tudományos akadémia, a Royal Society folyóiratának keddi számában ismertették. Bulgáriában és Szerbiában bablevelekkel borítják a padlót az ágy körül, amelyek foglyul ejtik az éjszakai portyára induló vérszívókat. Reggel csak el kell égetni a leveleket, hogy elpusztítsák a rovarokat.

Egy ágyban az ellenséggel
Az ágyi poloskák külvárosi hostelekben éppúgy előfordulhatnak, mint a legkifinomultabb luxushotelekben. Sajnos ahol emberek alszanak, ott megjelenhetnek. Mi utal az ágyi poloskák jelenlétére egy szállodában, és mit tehetünk, ha megtörtént a baj? Utánajártunk, cikkünket itt olvashatja.


A Kaliforniai Egyetem és a Kentucky Egyetem rovarászai nagy felbontású videokamerák és elektronmikroszkóp segítségével laboratóriumban figyelték meg az ágyi poloskák vándorlását a levelek felületén. A felvételek tanúsága szerint nem az történt, amit hittek, nem ragadtak oda a poloskák a levelek bolyhaihoz. A leveleken éles kinövések, úgynevezett trichómák vagy fedőszőrök vannak, amelyek a kényes helyeken átdöfik a rovarok lábát, így azok nem tudnak továbbmenni.

A tudósok ezt a természetes mechanizmust szeretnék utánozni, hogy szintetikus akadállyal állítsák meg a poloskák vándorlását. Sikerült is a veteménybab trichómáit utánzó felületeket előállítaniuk, azok azonban - bár nagyon hasonlítanak az eredetihez - nem "húzzák karóba" az élősködőket, az eljárást tehát még tökéletesíteni kell.

A valaha DDT-vel és más, ma már betiltott rovarölő szerrel kiirtott poloskák az elmúlt években ismét megjelentek, elözönlenek házakat, szállodákat, iskolákat, mozikat és kórházakat. Az Amerikai Parazitaellenes Társaság adatai szerint csak az Egyesült Államokban évente negyedmilliárd dolláros kiadást okoznak az ágyi poloskák.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek