Fél dínót találtak Németországban

Fél dínót találtak Németországban

Lázba hozta a német őslénykutatókat, hogy egy fél dinoszauruszra való csontot találtak egy kőtömbben Németország híres dinoszauruszlelőhelyén, a Harz hegységben fekvő goslari kőfejtőben. Az egyszer egy méteres kőtömbben eddig 28 csontot azonosítottak, ami az eddigi legjelentősebb lelet az 1998 óta ismert alsó-szászországi lelőhelyen. Az első dinófog 1998-as megtalálása óta két tucat őshüllő 1500 csontját preparálták ki az itt dolgozó szakemberek.

A friss leletek az amúgy óriási termetű hosszúnyakú dinoszauruszok egy kisebb fajától, az Europasaurustól származnak; a kutatók modern technológia segítségével igyekeznek tisztázni az állat elpusztulásának körülményeit. A csontok elhelyezkedése emellett segíthet megállapítani, hogy annak idején milyen mély lehetett a víz errefelé. Az itt elpusztult állatok ugyanis valószínűleg meszes mocsárban gázoltak 154 millió éve.

A kőbe zárt dinócsontok háromdimenziós modellezésével újabb életnagyságú Europasaurus-modelleket készítenek a közeli Münchehageni Dinópark számára. A paleontológiai élményparkban a látogatók dinoszauruszok élethű másolatait láthatják, amint éppen kijönnek egy tóból vagy végigcsörtetnek egy erdőben. A dinópark fő attrakciója azonban egy hatalmas lapos kőzetfelszín, amely különböző dinoszauruszfajok több mint 250 megkövült lábnyomát őrzi. A goslari dinólelőhelynek eddig csak a 15 százalékát tárták fel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek