Ingyenesek húsvétkor a hollókői múzeumok

Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, vízsugár elől visítva menekülő sokszoknyás lányok és színes forgatag várja idén is a Hollókői Húsvéti Fesztiválra látogatókat.

A Nógrád megyei világörökségi faluban március 30. és április 1. között zajló fesztiválon nép- és világzenei koncertek is várják a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t a szervező Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Hollókőn ilyenkor előkerülnek a színpompás palóc viseletek, és a legények vödrökkel, hagyományos szódásüvegekkel felfegyverkezve indulnak a lányok "felvirágoztatására" - mondta Kelecsényi Péter.

A vendégek kóstolót kapnak a környék palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat koncertek várják. A fesztivál három napján fellép a Kerekes Band, a Csík Zenekar, a Balkan Fanatik, a Tükrös Zenekar, a Tárkány Művek és a Folt zenekar.

Szombaton a nagyszombati eszem-iszommal kezdődik az eseménysorozat: az Ófalu udvaraiban a leghíresebb palóc ételekkel várják az érdeklődőket, a hollókőiek udvarában pedig a húsvéti sonkáé lesz a főszerep.

Vasárnap körmenet követi a húsvéti szentmisét, majd a délelőtti táncházi program után kezdődik a locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. A nagy, közös húsvéti locsolkodásban hétfőn is részt vehetnek a látogatók, akik a Nógrád Táncegyüttes vezetésével bekapcsolódhatnak a táncházakba, és a Dobroda zenekar lemezbemutató koncertjét is meghallgatják.

A fesztivál idején ingyenesen látogatható a Szövőműhely, a Legendák háza, a Postamúzeum, a Falumúzeum, a Tájház, a Babamúzeum és Hollókő vára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek