Ismét a British Museum az első

Ismét a British Museum az első

A British Museum lett 2012-ben a szigetország leglátogatottabb nevezetessége: a londoni intézmény hatodik éve őrzi vezető helyét a legnépszerűbb brit látnivalók rangsorában – írja a turizmus.com.

A legkeresettebb turistalátványosságokat tömörítő Association of Leading Visitor Attractions (Alva) nevű egyesület szerint a londoni múzeum 5,6 millió látogatót vonzott 2012-ben. Damien Hirst retrospektív kiállításának köszönhetően a Tate Modern ezüstérmes lett: a galéria látogatószáma 9 százalékkal növekedett 2011-hez képest, és elérte az 5,3 milliót.
A rossz időjárási viszonyok és a nyári olimpiai játékok népszerűsége ellenére tavaly összességében 5,1 százalékkal – a 2011-es 87,7 millióról 92,1 millióra – bővült a brit nevezetességek látogatottsága. Ami Londont illeti, az időjárás volt a legnagyobb hatással a brit főváros nevezetességeinek forgalmára 2012-ben: a több mint 10 százalékos látogatószám-csökkenést elkönyvelő harminc nevezetesség döntő hányadát éppen a kertek és kültéri látványosságok tették ki.
A British Museum részben a Turner-díjas Grayson Perry kurátorsága alatt született nagyszabású kiállítása révén tudta megerősíteni pozícióját a szigetország legnépszerűbb látnivalójaként, habár 5,6 milliós látogatószáma 4,7 százalékos visszaesést jelentett az előző évhez képest.
A Victoria and Albert Museum az eddigi legjobb évét könyvelhette el: az előző évhez képest 16 százalékkal növekedett látogatóinak száma, elérve a 3,2 milliót, ami nagyrészt az augusztusban megnyílt, hollywoodi kosztümöket felvonultató tárlatának volt köszönhető. A The National Portrait Gallery Lucian Freud alkotásainak szentelt kiállítása jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény egy helyet javítva nyolcadikként futott be, 12 százalékos látogatószám-gyarapodást produkálva az előző évhez képest, ami azt jelenti, hogy 2,1 millióan keresték fel a múzeumot.
A glasgow-i Kelvingrove Art Gallery and Museum látogatottsága 5,8 százalékkal emelkedett - elérve az egymilliót -, és az intézmény ezzel a leglátogatottabb kombinált művészeti galéria és múzeum lett. A Museum of Liverpool, amely 2011 júliusában nyitotta meg a kapuit és tavaly 53 százalékos látogatószám-növekedést produkált, a legnépszerűbb Londonon kívüli múzeum lett Angliában - adta hírül a BBC News. (http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-21739486)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek