Megújul a sellyei kastélypark

Megújul a sellyei kastélypark

Megújul a Draskovich-kastély parkja Sellyén, a másfél évig tartó munkálatok a védett terület értékeinek hosszú távú megőrzését szolgálják. A 18. században emelt barokk stílusú épület 7,5 hektáros franciaparkjának rekonstrukciójára egy több mint 185 millió forintos európai uniós pályázati támogatás ad lehetőséget - írta az ormánsági város önkormányzata az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A napokban kezdődött kivitelezés keretében pótolják a területről kiveszett bokrokat, fákat, és gazdagítják a park növényállományát. Egyedi gondozásban részesítik az állapotuk alapján arra rászoruló, vagy történeti értékkel bíró növényeket fákat, köztük a mamutfenyőt és a narancsepret. Öntözőhálózatot építenek ki a területen, és irtani fogják az elmúlt évtizedekben elszaporodott invazív fajokat.

A szakemberek felújítják a park gyalogos úthálózatát, helyreállítják a kastély déli homlokzata előtti faragott kőkorlátot, a mértani kert lépcsőit, virágtartóit, és sor kerül a filagória rekonstrukciójára is. Az állatoknak etetőkkel, denevér- és madárodúkkal, süntanyákkal próbálnak élhetőbb környezetet teremteni, a védett területet a rongálóktól megújuló és a korábbinál hosszabb kerítés védi majd - olvasható az önkormányzat közleményében.

Az eredetileg a Batthyány család birtokában lévő kastély és park az 1800-as évek elején, nászajándékként került a Draskovich család birtokába. Az egyebek mellett mintegy 350 fafajtát bemutató arborétum jellegű park jelenlegi mérete és struktúrája az 1800-as évek második felében alakult ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek