Színvonalasabb lesz a ferihegyi repülőgép emlékpark

Színvonalasabb lesz a ferihegyi repülőgép emlékpark

A Budapest Airport (BA) február 20-án jelentette be, hogy felmondta az eddigi haszonkölcsön szerződést a repülőtéri szabadtéri repülőgép parkot üzemeltető alapítvánnyal. A népszerű repülőtéri autóbuszos látogatások tavasszal új üzemeltetővel és megújult tartalommal folytatódnak, ahogyan a szabadtéri múzeum – mely télen zárva tart – továbbra is látogatható lesz.

A ferihegyi szabadtéri repülőgép emlékpark jogi helyzete majdnem egy évtizede rendezetlen volt, a múzeumot üzemeltető alapítványnak ugyanis nem volt aláírt szerződése arról, hogy egyáltalán joga van a repülőtér területén a skanzenban a működésre. Az emlékparkban a szabad ég alatt tárolt repülőgépek állapota az elmúlt években leromlott, az üzemeltetés színvonala pedig messze elmaradt a BA várakozásaitól, ezért számos szempontból már méltatlan volt a magyar polgári repülés emlékeinek megőrzéséhez. A jelenlegi üzemeltetővel emiatt a BA 15 napos hatállyal felmondta a haszonkölcsön szerződést és tavasztól már mások üzemeltetik a repülőtéri emlékparkot.

A TTG Hungary értesülései szerint ezt a feladatot egy közhasznú, nonprofit vállalkozás veheti át. Az új üzemeltető a korábbinál mind szakmai, mind egyéb szempontból lényegesen magasabb színvonalon szeretné folytatni a népszerű, csoportos repülőtér látogatásokat is, amelyekhez a tavaszi megnyitóra egy igazi „meglepetés" készült a vendégek számára, de a vállalkozás kérésére ennek részleteit most még nem árulhatjuk el.

Az emlékparkban található repülőgépek döntő többsége a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tulajdona, és azok a BA tájékoztatása szerint továbbra is a repülőtéren maradnak kiállítva. A BA reményét fejezi ki, hogy az új üzemeltető a korábbinál jogilag tisztább, pénzügyileg pedig átláthatóbb módon üzemelteti tovább a ferihegyi repülőgép emlékparkot – olvasható a TTG Hungary hírlevelében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek