Ingyenes madármentő odúk NyíregyházánIngyenes madármentő odúk Nyíregyházán

Ingyenes madármentő odúk Nyíregyházán

A vércse, a füleskuvik, a búbos banka, valamint kisebb énekesmadarak otthonául szolgáló odúkat készíthetnek el a látogatók egy "madármentő akció" keretén belül szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

A szervező E-misszió Egyesület önkénteseivel az elmúlt években már nyolcvan fészekodút készített, amelyeket a Sóstói-erdőbe, Nyíregyháza óvodáiba, a bokortanyás térségbe helyeztek ki, illetve többet közülük szétosztottak a lakosság között. Ezekben már azóta cinegék, csuszkák, rozsdafarkúak, verebek, mogyorós pelék generációi nevelődtek fel, denevérek százai teleltek át - olvasható az egyesület honlapján.

A délelőtt tíz órától, az Erdei Tornapályán kezdődő programon ezúttal olyan odúkat készítenek el az egyesület önkéntesei és a látogatók, amelyek a vércse, a legkisebb bagolyfaj, a füleskuvik, továbbá a búbos banka, illetve a szalakóta számára szolgálhatnak otthonul, emellett speciális lakhelyet barkácsolnak össze a fakusz számára is.

A látogatók tíz különféle odútípussal ismerkedhetnek meg, illetve elsajátíthatnak három odúkészítési módot. Az énekesmadarakra méretezett és elkészített "lakásokat" a résztvevők hazavihetik, akár saját kertjükben és udvarukban is kihelyezhetik. A tervrajzok és a korábban már összerakott mintadarabok segítségével odahaza bárki készíthet odút denevérek, a kuvik, vagy a macskabagoly számára, de a magas panelházakra telepíthető sarlósfecskeodú elkészítését is könnyedén meg lehet majd tanulni.

A szükséges anyagokat és szerszámokat a szervező E-misszió Egyesület biztosítja. Az elkészült odúkat később a Sóstói-erdőbe, az Oláh-rét Természetvédelmi Területre, illetve a bokortanyás térségben helyezik ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek