Polinéz vitorlásokat készítenek közösségi hajóépítéssel a Balatonra

Polinéz vitorlásokat készítenek közösségi hajóépítéssel a Balatonra

Újfajta hajóépítési és vitorlázási szokást kívánnak meghonosítani a Balatonon és más magyar vizeken a bambuszrudazatos ősi polinéz versenycsónak, a proa közösségi megépítésével és strandversenyek rendezésével az idei nyártól - tájékoztatta a tervező, építő és ötletgazda Kardos Gábor az MTI-t kedden.

Beszámolója szerint a hét végén zárult Budapest Boat Show idei díszvendégeként már be is mutatták az ősi polinéz hagyományokat megújító első balatoni versenyproát, a Vulkánt, amelyet a földkerülő vitorlázó, Méder Áron kipróbált a Balatonon.

Az ötméteres proa rendkívül gyors, könnyű és szétszedhető hajó. Az autótetőn, vagy tréleren történő szállíthatósága miatt megspórolható általa a drága kikötőbérlet és regisztráció, de a hajólevél vagy kishajóvezetői engedély beszerzése is. Ilyen vízialkalmatosságok népesítik be Új-Zéland vizeit, bizonyítva, hogy Csendes-óceáni viszonyok közt is megállják a helyüket - fogalmazott az ötletgazda.

Hozzátette, "ez a kisvitorlás lehetővé teszi, hogy a lényeg valóban a vitorlázás szabadsága legyen mindenki számára és ne az, hogy kinek mennyi pénze vagy szponzora van". Mint kifejtette, nem egy új termékről van szó, hanem egy ősi hagyományokon alapuló vitorlázási és hajóépítési koncepció megújításáról és meghonosításáról magyar vizeken, főként a Balatonon.

A fából és bambuszból készülő hajókat közös anyagbeszerzéssel és építéssel, vagyis közösségi hajóépítéssel szeretnék elterjeszteni. Az egyszerű, ősi módszerrel két hétvége alatt megépülő vízialkalmatosságok bekerülési költsége mintegy 150 ezer forint, ami töredéke a vitorlásáraknak. Ez nem egy üzleti vállalkozás, hanem egy a http://www.facebook.com/BalatonProa internetes oldalon szerveződő újfajta közösség, amelynek eddig csatlakozott húsz tagja a tervek szerint májusban kezdi meg a hajók építését Badacsonyban.

A Balatonon idén nyáron már külön, strandtól strandig tartó látványos versenyeket kívánnak rendezni a polinéz proáknak Badacsonyban. Már zajlik az egyeztetés a Magyar Szörf Szövetséggel is egy közös verseny megrendezéséről, amit akrobatikus szörfös bemutatók egészítenének ki. A verseny során díjazni fogják a legszebb saját építésű hajót, továbbá újfajta versenyszámként szeretnék bevezetni a kooperatív futamot, amelyben egy vonalban kell haladniuk a hajóknak, és az élre törők esnek ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek