Szeretik a turisták Hajdúszoboszlót

Szeretik a turisták Hajdúszoboszlót

Tavaly Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb város a belföldi és a külföldi turisták körében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján - közölte a Magyar Turizmus (MT) Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint tavaly a vendégek 55,2 százalékát, több mint 4,5 millió embert, a vendégéjszakáknak pedig 57 százalékát, csaknem 12,4 millió éjszakát a tíz legnépszerűbb város kereskedelmi szálláshelyein regisztrálták. A lista élén szereplő húsz település az összes vendégéjszaka 67,1 százalékát adta.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszaka-száma alapján megállapított sorrendben 2011-hez képest újdonság, hogy Zalakaros a 9. helyről a 8. helyre került, valamint Győr bekerült a "toplista" 10. helyére. A vendégéjszakák száma Győrben 25,8 százalékkal, Budapesten 10,6, Balatonfüreden 8,4 százalékkal, Siófokon 7,8, Hévízen 1,4, Sárváron 0,5 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva.

A belföldi turizmust nézve Zalakaros a 6-ról az 5. helyre, Gyula pedig a 9-ről a 6. helyre lépett előre a 2011-es sorrendhez képest. A belföldi vendégéjszakák számának bővülése a tíz, belföldiek körében legnépszerűbb város közül Gyula (+20,1 százalék) és Siófok (+16,6 százalék) esetében volt a legjelentősebb.

A kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő külföldiek körében a 2011-es sorrendhez képest Győr a 8. helyről a 7. helyre lépett előre. A külföldi vendégéjszakák száma a tíz, külföldiek körében legnépszerűbb város közül Győr (+36 százalék), Zalakaros (+28,3 százalék), Budapest (+12,9 százalék) és Balatonfüred (+12,8 százalék) esetében nőtt számottevő mértékben az előző évhez képest.

Az MT Zrt. szerint a külföldi vendégéjszakák száma alapján legnépszerűbb tíz település elsődleges küldő országa -Sárvár kivételével, ahol a csehek és az osztrákok szálltak meg legnagyobb arányban - Németország volt a KSH 2012. évi előzetes adatai szerint. A fővárosban az Egyesült Királyság és Olaszország, a fürdővárosokban és a Nyugat-Dunántúlon a szomszédos és közeli országok, elsősorban Ausztria és mellette Csehország, Lengyelország, Oroszország, Románia és Ukrajna lakói fordultak meg legnagyobb számban.

Ezek is érdekelhetnek