Roy Lichtenstein-retrospektív nyílik Londonban

  Roy Lichtenstein-retrospektív nyílik Londonban

  Roy Lichtenstein munkáit mutatja be a pop-art művésznek szentelt eddigi legnagyobb retrospektív kiállításon csütörtöktől a londoni Tate Modern múzeum.

  A kép, amellyel minden elkezdődött, már a tárlat bejáratnál látható: a Look Mickey jelképezi a Lichtenstein nevével fémjelzett forradalmi pop-art mozgalom indulását.

  A kiállításon szereplő 125 alkotás között látható a Whaam! - amelyet 1966-ban szerzett meg az intézmény - és a Takka Takka, amelyet a kölni Ludwig Múzeumtól kapott kölcsön a Tate Modern a február 21-től május 27-ig látható tárlat idejére.

  "A kiállítás célja a Lichtensteinről alkotott kép kiteljesítése" - mondta el Sheena Wagstaff kurátor.

  A tárlat 13 termen vezeti keresztül a látogatókat, nemcsak a pop-art mozgalom 1960-70-es évekbeli csúcspontját, hanem Lichtenstein késői alkotásait is bemutatva. Utóbbiak közül sok most először kerül a nyilvánosság elé. Külön termet szenteltek a nagy aktfestményeknek, amelyeket Lichtenstein az 1990-es években alkotott.

  Szemet szúr egy különleges szobor, egy szőke női fej, amelyet a Lichtensteinre jellemző fekete, vörös és kék pontok tarkítanak.

  Az újdonságok közé tartoznak az óriási art deco sárgaréz szobrok. Lichtensteint, aki az 1930-as években New Yorkban nőtt fel, a mozik és színházak belső dekorációi inspirálták ezek elkészítésére.

  Lichtenstein a korai absztrakt expresszionizmussal is kísérletezett az ötvenes évek végén. Olyan nagy művészek voltak rá hatással, mint Picasso, Monet, Matisse, Kandinszkij és Mondrian, ez a Femme d'Alger, a Rouen Cathedral és a Frolic című képein is megmutatkozik.

  "Lichtensteinnek, akit Picasso egykor a 20. század legnagyobb művészének nevezett, egyedülálló módon sikerült megtalálnia saját stílusát az absztrakt és a figuratív összeolvadásával" - jelentette ki Wagstraff.

  A kiállítás egy kínai tájképsorozattal zárul, amelyet Lichtenstein 1997-es halála előtt készített.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!