Roy Lichtenstein-retrospektív nyílik Londonban

Roy Lichtenstein-retrospektív nyílik Londonban

Roy Lichtenstein munkáit mutatja be a pop-art művésznek szentelt eddigi legnagyobb retrospektív kiállításon csütörtöktől a londoni Tate Modern múzeum.

A kép, amellyel minden elkezdődött, már a tárlat bejáratnál látható: a Look Mickey jelképezi a Lichtenstein nevével fémjelzett forradalmi pop-art mozgalom indulását.

A kiállításon szereplő 125 alkotás között látható a Whaam! - amelyet 1966-ban szerzett meg az intézmény - és a Takka Takka, amelyet a kölni Ludwig Múzeumtól kapott kölcsön a Tate Modern a február 21-től május 27-ig látható tárlat idejére.

"A kiállítás célja a Lichtensteinről alkotott kép kiteljesítése" - mondta el Sheena Wagstaff kurátor.

A tárlat 13 termen vezeti keresztül a látogatókat, nemcsak a pop-art mozgalom 1960-70-es évekbeli csúcspontját, hanem Lichtenstein késői alkotásait is bemutatva. Utóbbiak közül sok most először kerül a nyilvánosság elé. Külön termet szenteltek a nagy aktfestményeknek, amelyeket Lichtenstein az 1990-es években alkotott.

Szemet szúr egy különleges szobor, egy szőke női fej, amelyet a Lichtensteinre jellemző fekete, vörös és kék pontok tarkítanak.

Az újdonságok közé tartoznak az óriási art deco sárgaréz szobrok. Lichtensteint, aki az 1930-as években New Yorkban nőtt fel, a mozik és színházak belső dekorációi inspirálták ezek elkészítésére.

Lichtenstein a korai absztrakt expresszionizmussal is kísérletezett az ötvenes évek végén. Olyan nagy művészek voltak rá hatással, mint Picasso, Monet, Matisse, Kandinszkij és Mondrian, ez a Femme d'Alger, a Rouen Cathedral és a Frolic című képein is megmutatkozik.

"Lichtensteinnek, akit Picasso egykor a 20. század legnagyobb művészének nevezett, egyedülálló módon sikerült megtalálnia saját stílusát az absztrakt és a figuratív összeolvadásával" - jelentette ki Wagstraff.

A kiállítás egy kínai tájképsorozattal zárul, amelyet Lichtenstein 1997-es halála előtt készített.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek