Újabb árverés jöhet az aranymúzeum tárgyaiból

Újabb árverés jöhet az aranymúzeum tárgyaiból

Miután a január végi online árverésen nem volt licitáló az aranymúzeum műtárgyaira, rövidesen ismét meghirdethetik azokat, amennyiben a tulajdonos Zelnik István továbbra sem tud megállapodni hitelezőivel - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában azt írta, jó ideje keringenek információk arról, hogy Zelnik István, illetve a nevével jelzett Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, valamint a 100 százalékos tulajdonában levő Magyar Indokína Társaság Kft. (MIT) tetemes adósságot halmozott fel, a hitelező bank jelzálogot jegyeztetett be a múzeumnak otthont adó Andrássy úti palotára. Korábban is többen és többször fenyegetőztek végrehajtóval, de Zelnik eddig mindig megegyezett hitelezőivel.

Legutóbb azonban nem sikerülhetett az egyezség, ezért több érintett végrehajtást kért: január utolsó napjaira a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara online árverést hirdetett huszonhat műtárgyra, köztük 300-400 éves ezüst Buddha- és Síva-szoborra, arany ékszerekre, 10-20-40 millió forintos kikiáltási árakon. Amennyiben megegyezés híján ismét árverés lesz, azon jelentősen csökkentett minimumáron (akár az eredeti összeg 35 százalékán) kezdődhetnek a licitek.

Az Andrássy úti aranymúzeum kialakítása Zelnik Istvántól származó korábbi információk szerint 2,5 milliárd forintba került, ebből 1,7 milliárdot fedezett a MIT, a fennmaradó rész a Raiffeisen Bank hitele.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek