Hó hátráltatja az európai légiközlekedést

Európa-szerte havazás nehezíti a közlekedést, a nagyvárosok, így Frankfurt és Párizs repülőterein késéseket, járattörléseket okozott az időjárás. A héten várhatóan enyhül az idő, az Air France keddi járatai már zavartalanul indulhatnak.

Szétzilálta a menetrendet a zord téli időjárás hétfő hajnalban a frankfurti repülőtéren, az utasoknak késésekre és járatkimaradásokra kell számítaniuk - közölte a frankfurti repteret üzemeltető Fraport társaság egyik szóvivője.

A Lufthansa német légitársaság reggelig 140 belföldi és európai járatát törölte, ezért lényegében új repülési tervet kell összeállítani.

A szóvivő szerint a késéseket a szükséges fokozott biztonsági intézkedések indokolják. Frankfurtban ugyanis havazik, ezért tovább tartanak a jégtelenítési munkák.

Ónos eső azonban ma már nem várható - tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy vasárnap az ónos eső átmenetileg megbénította Németország legnagyobb légikikötőjének forgalmát.

Galéria: Havazás Európa-szerteFotó: Robin Van Lonkhuijsen / MTI

 Vasárnap a heves havazás miatt a párizsi repülőtereken is törölték a járatok negyven százalékát, a tengerentúli járatokat azonban elindították. A lehullott jelentős mennyiségű hó miatt Franciaország jelentős részén megbénult a közúti és a vasúti közlekedés is.

A hét végi folyamatos havazást követően hétfőn enyhülő időjárás mellett erős olvadás kezdődött a francia nagyvárosokban, és a vártnál kisebb fennakadások voltak a közlekedésben.

A francia meteorológiai intézet azonban további havazást jelez előre 14 megyében az ország középső részén, egyebek között Párizsban és környékén.

A Météo France szerint az esti órákban újrakezdődő havazás nem lesz olyan erős, mint a vasárnapi, és nem fog fennakadásokat okozni a közlekedésben. Péntek óta heten haltak meg a francia utakon az időjárási viszonyok miatt.

A hétvégén kialakult 15-20 centiméteres hóréteg után további 1-5 centiméternyi hóra lehet számítani.

Hétfőn még kevesen mertek gépkocsiba ülni a fővárosban, de a párizsi tömegközlekedés a vártnál jobban működött. A fővárosban minden busz és villamos elindult, az elővárosokban a járatok 75 százaléka közlekedett.

"Az éjszakai pozitív hőmérsékleteknek köszönhetően jelentősen javultak az útviszonyok, csak kisebb mellékutakon vannak még helyi zavarok" - közölte a prefektúra.

A párizsi repülőtereken a járatok negyven százalékát már előzetesen törölték, erről az utasokat vasárnap este értesítették, az induló járatoknál pedig egyáltalán nem voltak késések, így délelőtt teljes nyugalom uralkodott a terminálokon. Az Air France légitársaság azt közölte, hogy kedden minden járatát el fogja indítani mind a két párizsi repülőtérről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek