Chicagóban ragadt a LOT Dreamlinere

Chicagóban ragadt a LOT Dreamlinere

A japán hatóságok hét eleji döntésével összhangban, szerdán az USA légügyi hatósága, az FAA is földre parancsolta az összes amerikai regisztráció alatt repülő Boeing 787 Dreamlinert. A döntés okaként az elmúlt hetekben tapasztalt, a repülőgép akkumulátorai által okozott tüzeket jelölték meg – írja az Airportal.hu repülésszakmai oldal.

A döntés hátterében az elmúlt hetekben tapasztalt sorozatos technikai problémák állnak. A JAL egyik Boeing 787-ese Bostonban kezdett el füstölni január első hetében a repülőtéren történő parkolás közben. 2013. január 16-án csütörtökön a szintén egy japán, az ANA légitársaság 787-ese hajtott végre kényszerleszállást Japánban tűzjelzés miatt. A japán hatóságok ezt követően rendelték el a típus ideiglenes kivonását a repülésből.

Az FAA döntése következtében a United Airlines hat darab Boeing 787-es gépe – hasonlóan a japán légitársaságok Dreamlinereihez – mindaddig a földön marad, amíg a Boeing nem találja meg az akkumulátor tüzek pontos okát és nem orvosolja megnyugtatóan a problémát – folytatja az Airportal.

Az MTI értesülései szerint az indiai légügyi hatóságok utasították az állami légitársaságot, az Air Indiát, hogy csütörtök reggeltől ne szálljanak fel az óriás Boeingek, amíg az illetékes indiai szerv lefolytatja a vizsgálatot. Chilében pedig a LAN légitársaság közölte, hogy az amerikai légügyi hatóság ajánlásának megfelelően, a chilei hatóságokkal együttműködve átmeneti időre felfüggesztik három Boeing 787-esük repüléseit.

Az európai repülésbiztonsági hivatal szintén a mai napon jelentette be, hogy nem engedi repülni az érintett típust. Dreamlinere a kontinensen egyelőre csak a lengyel LOT-nak van, a héten mi is repültünk az SP-LRA lajstromjelű gépükkel, beszámolónkat itt olvashatja.

Ugyanez a gép egyébként tegnap (január 16-án) indult első transzatlanti útjára Varsóból Chicagóba, ahová rendben meg is érkezett. A repülőtéri járatinformáció szerint a visszaúti, Chicago-Varsó járatot viszont törölték, így a LOT két 787-eséből az egyik várhatóan a vizsgálatok lezárásáig az amerikai repülőtéren ragad.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek