A sushi olyan menő, mint a matyó hímzés

A sushi olyan menő, mint a matyó hímzés

A világ szellemi kulturális örökségei közé került a vasoku mint "a japánok hagyományos étkezési kultúrája" – üdvözölte a hírt csütörtökön a szigetország kormánya, hangot adva azon reményének, hogy az UNESCO döntése még több látogatót fog vonzani az országba. Japán egyébként amúgy is gasztro-nagyhatalomnak számít, mint ahogyan arról korábban hírt adtunk, Tokióban található a világon a legtöbb három Michelin-csillagos étterme, még Párizst is lekörözik.

Fotó: Flickr.com

 A rizsen, halon és zöldségféléken alapuló, jó minőségű hagyományos japán ételek gondos elkészítése és meghitt hangulatú fogyasztása, a vasoku olyan társasági esemény, amely erősíti a családi kötelékeket, a közösséghez tartozást és a természet tiszteletét. A japán kormány tavalyi előterjesztését szerdán hagyta jóvá az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Kormányközi Bizottsága a testület bakui találkozóján.

Az UNESCO eddig csak a francia, a mediterrán és a mexikói konyhát, valamint a keskek nevű – Törökország, Görögország és Irán területén fogyasztott – ételt jutalmazta ezzel a címmel, amelyet a vasoku mellett most a kimcsi – a koreai savanyú zöldség – készítése is elnyert. Felkerült még a listára a belgiumi lovas rákhalászat, a grúziai bor hagyományos, kvevrinek nevezett agyagedényekben történő tárolásának formája, valamint a kínaiak régi abakusza.

A szellemi kulturális örökség védelméről 2003-ban elfogadott UNESCO-egyezmény révén védetté válhatnak különleges népszokások, fesztiválok, technikák és gasztronómiai hagyományok is. A szellemi kulturális világörökség listáján szerepel egyebek között a busójárás, a matyó hímzés és a solymászat, de része a listának az itáliai hegedűkészítés is.

Többet szeretne tudni a japán gasztronómiáról?
Olvassa el a témában készült cikksorozatunkat! Ide kattintva az asztali etikettről és az elegáns éttermekről, ide kattintva pedig a street food helyekről olvashat bővebben.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek