Veszélyes fáradtság ellen kampányolnak a reptéri dolgozók

Veszélyes fáradtság ellen kampányolnak a reptéri dolgozók

A Budapest Airport (BA) biztonsági alkalmazottai körében végzett felmérés szerint a nem megfelelő munkakörülmények biztonsági kockázatot jelentenek, ilyen a permanens fáradtság és a kiszámíthatatlan munkaidő-beosztás is - mondta Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: a szakszervezet azonnali követeléseket fogalmazott meg a munkaadó számára, ezek között van a létszám 20 százalékos bővítése, továbbá az elvesztett adójóváírás, műszakpótlék és cafeteria pótlása is.

Az MTI kérdésére Csorba Attila elmondta, hogy az ismert problémák alapján szakértők segítségével állították össze a kérdőívet, amelyet a biztonsági alkalmazottak mintegy negyede, 112 fő töltött ki. A megkérdezettek hiányolták az anyagi és szakmai megbecsülést is.

A szakszervezeti elnök arról számolt be, hogy BA biztonsági alkalmazottainak átlagos nettó bére havi 120 ezer forint, de a kölcsönzött dolgozók ennél is kevesebbet visznek haza. A munkakörülményekkel kapcsolatosan példaként említette, hogy a BA takarékossági célból a jövőben mosatni akarja a gyorsan elhasználódó, jellemzően egyszer használatos cérnakesztyűket. Kifogásolták a biztonsági dolgozók kamerás megfigyelését is, ennél jobb ösztönzőnek tartanák a megfelelő anyagi érdekeltséget.

Az azonnali teendők között követelik a kiszámítható munkaidő-beosztást is. Jelenleg a 8 órás munkaidőt gyakran követi 4 órás túlóra. Biztonságosan pedig akkor lehet dolgozni, ha a munkavállaló két hónappal előre tudja a beosztását - mutatnak rá.

A LESZ kifogásolja azt is, hogy a munkaügyi ellenőrök csak hetekkel korábbi bejelentkezés után léphetnek be a repülőtérre. Követelik az előzetes bejelentkezés nélküli ellenőrzés megteremtését.

A tájékoztatón Pongó Géza, a LIGA Szakszervezetek közszolgálati társelnöke elmondta, hogy a munkabiztonsággal kapcsolatos hasonló problémák tapasztalhatók más gazdasági ágazatokban is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek