Vízum kell az Oroszországba repülő pilótáknak

Vízum kell az Oroszországba repülő pilótáknak

December elsejétől csak vízummal léphetnek be Oroszországba az európai uniós tagállamokból érkező repülőgépek személyzetének tagjai, ezért késésekre lehet számítani ezeken a járatokon - írta a Rosszijszkaja Gazeta című orosz lap pénteken.

A szombaton életbe lépő orosz rendelkezés szerint még akkor is beutazási engedéllyel kell rendelkeznie a rendszeresen közlekedő légi járatok személyzetének, ha tagjai nem hagyják el a gép fedélzetét. A vámhatóság és a határőrség képviselői ott is ellenőrizni fogják a vízum meglétét és annak hiánya esetében megbüntethetik a repülőgép személyzetét.

A szabály azon uniós országokból érkező légi járatokra vonatkozik, amelyeknek nincs a vízummentességről kétoldalú megállapodása Moszkvával. Huszonhét Európai Uniós tagállamból tíz még nem kötött ilyen egyezményt, közöttük Magyarország. A Malév csődje óta azonban nem közlekedik magyar légitársaság Moszkvába, sem más oroszországi városba. Amennyiben azonban például egy magyar állampolgárságú pilóta európai légitársaság alkalmazásában lép orosz területre, rendelkeznie kell vízummal.

Hiányzik a vízummentességi megállapodás Oroszországgal Belgium, Görögország, Lettország, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Finnország, Csehország és Észtország esetében - írta az Expert orosz hetilap online változata.

A Rosszijszkaja Gazetának név nélkül nyilatkozó szakértő szerint ezen országokkal is hamarosan rendezik a vízumkérdést.

Egyes megfigyelők szerint Moszkva az újra életbe léptetett vízumkötelezettséget egyfajta zsarolásként használja az Európai Unióval szemben, amelynek tagállamaival öt éve nem tud megállapodni az oda utazó orosz állampolgárok vízummentességről.

Anvar Azimov, az orosz vízumtárgyaló küldöttség vezetője október elején figyelmeztetett: amennyiben Brüsszelben október végéig nem születik kedvező döntés arról, hogy az orosz szolgálati útlevelekkel rendelkezők vízummentesen utazhassanak az európai uniós tagállamokba és a schengeni térséghez tartozó országokba, akkor Oroszország november elseje után visszaállítja a vízumkényszert a nemzetközi forgalomban közlekedő uniós tagállamokból érkező polgári repülőjáratok személyzete számára.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek