Mária zarándokút a Fertő-tó térségében

Mária zarándokút a Fertő-tó térségében

A Fertő-tó térségében kialakították a Mária út északi szakaszát európai uniós támogatással. A zarándokút hozzájárul a helyi hagyományok felelevenítéséhez, az évszázados kegyhelyek, búcsújáró helyek újjászületéséhez - mondta Molnár András, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnökségi tagja az MTI érdeklődésére az útszakaszok fenntartásában segítő önkéntesek fertőszéplaki tanácskozásán szerdán.

Az osztrák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében megvalósuló projekt célja, hogy életre keljenek a Nyugat-Magyarország és Kelet-Ausztria között évszázados hagyományú mariazelli zarándokútvonalak a jelen kor elvárásai szerint - közölte Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanács Egyesület titkára. Az egyesület a projekt partnerszervezeteként tevékenykedett a Fertő-térségi útvonal kialakításáért.

A Fertő-térségi Mária út egyik végpontja az ausztriai Boldogasszony (Frauenkirchen). Az útvonal kerékpárutak, turista- és dűlőutak mentén vezet, a kitáblázások, az oszlopokra, a kilométerkövekre festett jelzések elviszik a zarándokokat Hidegségre az Árpád-kori templomhoz, a kópházi kegytemplomhoz, a sopronbánfalvi hegyi templomhoz.

A projekt résztvevői szeretnék elérni, hogy ha bármikor bárki akár egyénileg, akár csoportosan elindul a zarándokúton, találjon szálláshelyet, ahol szívesen látják, még ha csak a legszerényebb szolgáltatást kéri is - mutatott rá Taschner Tamás.

A turisztikai szakember kifejtette: a zarándok olyan turista, aki tekintettel van a teremtett világra, tiszteli a természetet, örömét leli a szakrális és a kulturális értékekben.

A magyarországi Mária út első útjelzőjét 2009-ben helyezték el - idézte fel Molnár András, hozzátéve, hogy az útvonalak bővülése azóta folyamatos. A "főútvonal" Celldömölkön, Kőszegen keresztül visz Mariazell felé, de vannak más irányok is, amelyek az ismert ausztriai Mária-kegyhelyre helyre vezetnek. A Mária Út Egyesület koordinációs szerepet tölt be ebben a tevékenységben, továbbá kezdeményezője a nemzetközi együttműködéseknek.

A szerdai konzultáción a Fertő-tó környékéről, továbbá Vas megye több településéről húsz önkéntest és leendő szakaszfelelőst készítettek fel a tennivalókra, egyebek között a tavaszi kitáblázásokra, a megkopott festések megújítására. Emellett szó volt arról is, hogy mit tehetnek a zarándok lét fenntartásáért, a közösségi kapcsolatok erősítésért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek