Kiállítás nyílik Nyizsnyij Novgorodról az orosz intézetben

Kiállítás nyílik Nyizsnyij Novgorodról az orosz intézetben

Nyizsnyij Novgorod kulturális napjai címmel filmvetítés, fotó- és képzőművészeti kiállítás lesz szerdától 9 napon át az Orosz Kulturális Központban Budapesten.

Fazekas Eszter, a központ munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy nemrég voltak magyar kulturális napok Nyizsnyij Novgorodban, és ezt viszonozzák most az ötödik legnépesebb orosz város művészei. Emellett idén nyílt meg a Volga és az Oka összefolyásánál fekvő nagyvárosban Magyarország tiszteletbeli konzulátusa.

A filmvetítéseken Nyizsnyij Novgorodot ismerhetik meg a nézők. A fotókiállításon, amely Nyizsnyij Novgorod három évszázada címet viseli, több mint 100 fotográfia mutatja be 1870-től napjainkig a várost és mindennapjait.

A régi fotókon életképek láthatók, mint a Gyümölcsvásár, a Vándormuzsikusok, Szobasarok, amelyen három orosz népviseletes lány figyelhető meg, amint kézimunkázik. Az 1914 és 1916 közötti időszakot a városképek jellemzik, mint a Piacon, a Fedett csarnok, Az Angyali üdvözlet tere, a Moszkvai pályaudvar látképe épülettel, kanyargó sínpárokkal. Az 1950-es évektől az építkezések kerültek a fotós szem középpontjába, ilyen például a Hídépítés az Okán című kép.

Látható május elsejei felvonulás, Vörös demonstráció címmel sorozat, a tavaly fotózott havas városi látképek vagy ködbe burkolózott házak, utcák - sorolta a munkatárs.

A szín ünnepe címmel három festőművész 18 képét állították ki. Natalja Pankova, Galina Kakovina és Vjacseszlav Gracsov az utóbbi években festett igen színes vásznait mutatják be.

A kulturális napokat Magyarország Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulja támogatja - tette hozzá Fazekas Eszter.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek