Fejlesztik Délkelet-Európa vallási turizmusát

  Fejlesztik Délkelet-Európa vallási turizmusát

  Az Ukrajna-Olaszország tengelytől délre eső, több mint tucatnyi ország mintegy 29 ezer vallási kegyhelyét és hagyományát térképezte fel eddig a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. és a Pannon Egyetem nagykanizsai kampusza, amely a térség vallásturisztikai fejlesztéseinek lehetőségeit dolgozza fel.

  A Recultivatur elnevezésű, 2,5 millió eurós európai uniós támogatással megvalósuló programról Lábodi István projektmenedzser keddi nagykanizsai sajtótájékoztatóján elmondta: 7 ország 15 szervezetének közreműködésével, mások mellett a Vatikánnak is dolgozó szakértőkkel közösen összegezték a térség vallási-kulturális örökségét. Az épített örökség és természeti kincsek feltérképezése mellett például a búcsújáróhelyeket is egybegyűjtötték, s mindezek vallásturisztikai célú továbbfejlesztését összegzik a program keretében.

  A két magyar szereplőn kívül két-két bolgár és román, három görög, négy olasz, valamint egy-egy szlovén és bosznia-hercegovinai partner bevonásával folyik másfél éve a projekt, amelyet a jövő év végén zárnak le. Az a céljuk, hogy a délkelet-európai térség vallási-kulturális értékeit hasznosító fejlesztési koncepciókat javaslatként be tudják építeni a 2014-2020 közötti uniós tervezési időszak elképzeléseibe – fogalmazott a projektmenedzser.

  Az MTI kérdésére, miszerint léteznek-e adatok arra, hogy mekkora arányt képvisel a vallási turizmus, Lábodi István azt mondta: nincsenek konkrét adatok sem Magyarországon, sem más államokban. "Láthatatlan" szektorról van szó, mert zarándokutakat, kegyhelyek látogatását általában nem profi irodák szervezik, ezért a statisztikákban nehezen kimutathatók.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!