Törökország megvétózhatja a Wizz Air repülési jogait

Törökország megvétózhatja a Wizz Air repülési jogait

A Wizz Air múlt héten csütörtökön jelentette be, hogy a fapados légitársaságot jelölték ki, hogy Budapestről Antalyába, Isztambulba és Moszkvába repüljön. Egy légügyi szakértő azonban aggályosnak tartja, hogy ez valóban megvalósuljon. Véleményét a Turizmus.com szerkesztőségéhez juttatta el.

A neve elhallgatását kérő szakértő kifejtette, hogy, "ha a török fél beengedné a WizzAirt Budapestről, akkor alapot adna ahhoz, hogy bármelyik európai légitársaság, bármelyik elosztó pontjáról járatot üzemeltethessen Törökországba. Ez viszont Törökországnak mindaddig nem érdeke, amíg ugyanilyen jogokat a török légitársaságok nem élvezhetnek. Ez utóbbihoz viszont az összes uniós országnak, köztük Görögországnak és Ciprusnak is parafálni kellene az európai légügyi jogosultságok horizontális kiterjesztését, ami enyhén szólva is kétséges" – tette hozzá a szakértő.

A légügyi szakértő a Turizmus.com-nak megjegyezte azt is, hogy az érvényben lévő bilaterális légügyi egyezmény magyar többségi tulajdonú légitársaság kijelölését felételezné. A Nemzeti Közlekedési Hatóságtól viszont a kijelölést "egy olyan cégcsoport kapta amely amerikai tőkéből Máltán bejegyzett cége alapított a Csatorna-szigeteken, és központja Svájcban van". Ez utóbbira Daniel de Carvalho, a Wizz Air kommunikációs vezetője így reagált: "a Wizz Air a polgári légiközlekedésért felelős hatóság felügyelete alatt működik, magyar szakemberek alapították Magyarországon, s alkalmazottainak különböző nemzetiségű csoportjai között a magyar a legnépesebb" – olvasható a Turizmus.com cikkében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek