Reneszánsz élményvilágot építenek Ozorán

A projekt keretében rekonstruálják az ún. Kula-kertet, ahol az érkező látogatók számára parkolót, tűzrakóhelyeket, pihenő- és játszóteret építenek.

A reneszánsz világot szeretnék újrateremteni a Tolna megyei Ozorán, másfél milliárd forintos fejlesztéssel, írja a Turizmus.com. A következő két évben zajló projekt keretében, a várkastélyban és környékén megvalósuló élményelemektől azt várják, hogy előmozdítsák a turisztikai szolgáltatások fejlesztését.

Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz kori épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, amelyet az 1400-as évek elején a firenzei születésű Filippo Scolari, Zsigmond király híres törökverő lovagja, korának ötödik legbefolyásosabb embere kezdett el építeni. Ozorai Pipo – ahogy a magyarok emlegették – várkastélyát 2007-ben nyitotta meg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a nagyközönség előtt. Rekonstruált termeiben megtekintő egyebek között Pipo hitvesének hálószobája, a lovag- és a trónterem, a kápolna, a reneszánsz ebédlő és konyha, valamint öt vendégszobát is kialakítottak a történelmi falak között.

A következő két évben folytatódhat a Pipo-vár és környékének fejlesztése, a projekt finanszírozását biztosító másfél milliárd forintos uniós és állami támogatásról szóló szerződést csütörtökön írták alá.

A projekt keretében rekonstruálják az ún. Kula-kertet, ahol az érkező látogatók számára parkolót, tűzrakóhelyeket, pihenő- és játszóteret építenek. Az eredeti településszerkezetét 600 éve őrző falu főterén helyreállítják a reneszánsz „piazzát", a szintén felújításra váró, barokk stílusú Esterházy-kocsma – nevével ellentétben – látogató- és információs központ lesz, s az itt elhelyezett kivetítőn a vendégek nyaranta megfigyelhetik a magasban fészkelő gólyacsalád életét is. Folytatódnak a várkastély körüli munkálatok is: helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár reneszánsz kertjét, feltárják a várárkot.

A beruházás célkitűzése továbbá egy reneszánsz élményház megteremtése, amely nemcsak bemutatja a kor élettel teli, színes világát, de arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók beléphessenek ebbe a világba, megtapasztalva, hogyan éltek, főztek, ettek, örültek vagy éppen raboskodtak az emberek néhány száz évvel ezelőtt. Az új attrakciók sorát gyarapítja még a hologramkincstár, ahol a helyszín régészeti leleteit mutatják majd be– tájékoztatott Dobó Ágota, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatóhelyettese a projektnyitón.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek