Tűz martaléka lett az aleppói világörökség

Üzletek százai égtek le Aleppo világörökségi helyszínnek számító ősi fedett piacán szombaton, mikor a lázadók és az állami erők összecsaptak Szíria legnagyobb városában.

Az összecsapásokban félő volt, hogy teljesen elpusztul az UNESCO világörökségi helyszín. A felkelésből polgárháborúvá vált, egész Szírián végigsöpörő harcokban eddig több mint 30 000 ember vesztette életét, írja a Tourexpi a Szíriai Emberi Jogok Felügyelete aktivista szervezet adatai alapján. De a drámai emberi veszteségek mellett Szíria számos történelmi kincse is áldozatául esett a 18 hónapja tartó konfliktusnak, amelyben komplett városrészek váltak romokká.

A Szíria kereskedelmi központjának számító, 2,5 millió lakosú Aleppóban az óváros egyik legfőbb látványossága, a Souk al-Madina középkori bazár boltozatos kő sikátoraival és faragott fa homlokzataival. Az aktivisták internetes beszámolói szerint a tüzek a pénteki bombázásból és lövöldözésből alakultak ki, a becslések szerint 700-1000 üzlet semmisült meg eddig.

A középkori piac egyike azoknak a szír látványosságoknak, amelyek az UNESCO világörökségi listájára kerültek. Az Egyesült Nemzetek Kulturális Ügynöksége szerint Szíria 6 világörökségi helyszínéből 5-öt érintenek a harcok, köztük az ősi sivatagi várost, Palmyrát, a Crac des Chevaliers keresztes erődöt és az ősi Damascus egyes részeit, írja a Turizmus Online.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek