Ünnepi programok az egy éve nyílt Aranymúzeumban

  Ingyenes tárlatvezetésekkel, előadásokkal, táncbemutatókkal és zenei programokkal ünnepli pénteken fennállásának egyéves évfordulóját a budapesti Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum.

  A Zelnik István műgyűjtő által alapított Aranymúzeum 2011. szeptember 15-én nyitotta meg kapuit az Andrássy úti Rausch-villában; az évfordulót ingyenes rendezvényekkel és kedvezményes jegyárral ünnepli az intézmény. A programok sorát pénteken 17 órától Zelnik István Seuso-kincsekről tartott előadása nyitja, majd Novák Tibor tárja fel a külvilágtól elzárt Burma alig ismert kultúráját néhány tárgyon keresztül - tájékoztatta az MTI-t kedden a múzeum.

  Mint közölték, a programok között lesznek indonéz és thai táncbemutatók, valamint Vámosi Nagy Zsuzsa fuvolaművész és Szilágyi Kinga Katinka hárfaművész is fellép. Az este során óránként indulnak tárlatvezetések, 19 és 21 órakor maga a múzeumalapító mutatja be gyűjteményét.

  Az állandó kiállítás összeállításakor több szempontot is figyelembe vettek. Az Aranymúzeum anyaga így egyrészt kronológiailag végigköveti a térség történelmének több mint kétezer évét a törzsi kultúrák korától a tyám és jávai királyságokon át a Khmer Birodalomig, másfelől számos műtárgyon keresztül bemutatja a Délkelet-Ázsiát ért legfontosabb impulzusokat: a hinduizmust, a buddhizmust és a tengeri kereskedelmet.

  A múzeumban több mint ezer nemesfém - többnyire arany - tárgy látható, ezeken kívül hasonló mennyiségű porcelán, drágakő, fajansz, elefántcsont, kő és bronz műkincs kapott helyet. A kiállított anyag biztosítási összértéke 40 milliárd forint; a remekműveket két szinten kilenc teremben, összesen 1500 négyzetméteren mutatja be a múzeum.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!