Újra megnyitott a noszvaji De la Motte kastély

Újra megnyitott a noszvaji De la Motte kastély

Az újranyitását követő első hónapban több mint ezer turista látogatta meg a francia márkiról elnevezett noszvaji De la Motte-kastélyt. Az Egertől alig több mint tíz kilométerre található barokk, copf stílusban épült és múzeumként működő kastély ismét vonzó célpontja az érdeklődőknek.

Takarékossági okokból több mint két és fél évig zárva tartott hazánk egyik legszebb műemléke, amely Noszvaj idegenforgalmi vonzerejének központi eleme és a település címerében is megtalálható. Bóta Géza, a település polgármestere a Turizmus Online-nak elmondta: ez a korábbi döntés kedvezőtlenül hatott a falu turizmusára. Miután a fenntartási munkák elmaradtak, emiatt a kastély állaga az elmúlt időszakban folyamatosan romlott.

Idén tavasszal a falu polgármestere arról tárgyalt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, hogy a kastély kezelése a noszvaji önkormányzathoz kerülhessen át. Ezt sikerült elérniük, így vagyonkezelési díjat kapnak, amelyet az épület védelmére, az idegenvezetésre, a takarításra és minimális állagmegóvásra költhetnek. Arról is megállapodtak, hogy augusztus 1-jétől újból megnyitják a noszvaji De la Motte kastély múzeumát. Így ismét megcsodálhatják a freskókat, a korhűen berendezett szobákat az 1770-es évek második feléből, illetve dr. Nyíri Iván Afrika vadász trófeáiból bemutatott gyűjteményt. Emellett esküvői szertartást, illetve műtermi fotózást is kínálnak szolgáltatásként az épületben.

Hétköznaponként délelőtt 9 órától három, és délután szintén három alkalommal kizárólag idegenvezetéssel indítanak kastélylátogatást az érdeklődőknek. Szombaton és vasárnap ezek számát eggyel bővítették.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek