Lassú fejlesztések a Gyermekvasúton

Lassú fejlesztések a Gyermekvasúton.

A Gyermekvasúton sem állt meg az idő, a MÁV a lehetőségeihez képest fejleszti a maga nemében egyedülálló turisztikai látványosságot. Évente 300 ezren utaznak a budai hegyvidéki kisvasúton, és több mint 500 aktív gyermekvasutas teljesít rajta szolgálatot – hangzott el a létesítmény nyárzáró sajtótájékoztatóján.

A Gyermekvasút valószínűleg már soha nem éri a 70-es évek rekordszámait, amikor – még Úttörővasútként – évente átlagosan 700-800 ezren utaztak rajta, de a 90-es évek közepén mért, mélypontot jelentő 150 ezres utaslétszámot mostanra sikerült megdupláznia. A közel 300 ezer fizető utas többsége a nyári hónapokban használja az erdei vasutat, akiknek 60 százaléka vásárol teljes árú jegyet, és 40 százalékuk vesz igénybe valamilyen kedvezményt. Évente 6600-6700 kisvonat közlekedik a Gyermekvasúton, népszerű a családi napijegy, és a gőzmozdony vontatta nosztalgiajárat. Az üzemeltetők tapasztalatai szerint a létesítmény turisztikai attrakcióként is egyre vonzóbb, írja a Turizmus.com.

Ami a fejlesztését illeti, úgy tűnik, a Gyermekvasút csak a MÁV Zrt. anyagi forrásaira számíthat, mivel a közép-magyarországi régióban ilyen célra nincs uniós támogatás. Legutóbb 2007-ben tudtak benyújtani pályázatot akadálymentesítésre, de nem nyertek – mondta el Tar Sándorné, a MÁV Zrt. keskenynyomtávú személyszállítási szervezetének vezetője. Ezért saját erőből, apránként valósítják meg terveiket. Eddig két mozdonyt sikerült felújítaniuk (ennek költsége darabonként kb. 45 millió forint), és a szerelvények korszerűsítésében is szeretnének előrelépni, hogy azok kerékpárszállításra is alkalmasak legyenek.

Legutóbbi fejlesztésük az elektronikus jegykiadás bevezetése a végállomásokon, ennek tízmillió forint értékű szoftverét kifejezetten a Gyermekvasút számára fejlesztette ki és bocsátotta térítésmentesen rendelkezésre a Data-Press informatikai cég. A tesztidőszak után, a folytatásban a közbülső jegykiadó állomásokra is kiterjesztik a rendszert. Bővítették a szolgáltatásokat is, például rendezvényre, születésnapra kibérelhető, étkezőasztalos szerelvényekkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek