A kisvasutat ünneplik Balatonfenyvesen

A kisvasutat ünneplik Balatonfenyvesen

Kisvasutazással, térzenével, egy felújított vágányszakasz átadásával ünneplik szeptember elsején, szombaton Balatonfenyvesen a XV. Kisvasúti napot. Lombár Gábor polgármester elmondta, jelzés értékűnek tartja, hogy az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször bezárni szándékozott fenyvesi kisvasúton tíz év után először történt fejlesztés.

A gazdasági kisvasút kezelése átkerül a MÁV Zrt.-től a személyszállítással foglalkozó leányvállalathoz, a MÁV-Start Zrt.-hez, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy feléleszthető a legnépszerűbb, 2002-ben üzemszünettel lezárt Imremajor-Csisztafürdő útvonal – tette hozzá a polgármester, aki a tulajdonosi hozzáállásban történt kedvező fordulatként említette azt is, hogy támogatást kapott a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának felújítása is, továbbá ezen a nyáron már a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett a megmaradt nyomvonalon.

A hajdani gazdasági kisvasút Táska felé vivő, szintén üzemszünet alá helyezett útvonalán már felszedték a sínek egy részét a fémgyűjtők, de a csisztai nyomvonalat karbantartják a hajtányozás szerelmesei, így könnyebb lenne újra üzembe helyezni. Ez azért is fontos lenne, mert a közeli Csisztafürdő – ahová egyébként 27 kilométeres kerülővel lehet eljutni autóutakon a településről – és maga a kisvasutazás is programlehetőséget kínál a térségben üdülőknek – fejtette ki Lombár Gábor.

A fenyvesi kisvasút jelenleg a Balatonfenyves-Somogyszentpál útvonalon közlekedik, ezen utazhatnak a kisvasútnap résztvevői is. A rendezvényen az érintett önkormányzatok, turisztikai szervezetük, valamint a MÁV illetékes vezetője helyezi forgalomba a felújított pályaszakaszt, majd szerelvények indulnak a pincéiről is ismert Somogyszentpálra. A különvonatra jegyet váltókat a végállomáson Somogyszentpál polgármestere vendégül látja egy szarvasgulyásra is élőzene kíséretében, továbbá megtekinthetik a helyi vadászati és népművészeti kiállítást.

A polgármester beszélt arról is, hogy a kisvasútnappal korábban együtt tartott nemzetközi hajtánytalálkozót két éve a sínek állapota, illetve a közlekedési felügyelet által támasztott követelmények teljesíthetetlensége miatt nem tudják megrendezni. A kisvasút feltámasztásában ezért következő lépésnek tartja a hajtánytalálkozók folytatását a hiányzó feltételek megteremtésével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek