Részegen is hazatekerhet a borospincéből

Részegen is hazatekerhet a borospincéből

"A kerékpáros- és borturizmus számára is rendkívüli jelentőségű az a múlt héten életbe lépett jogszabály módosítás, ami a főútvonalak kivételével mostantól lehetővé teszi, hogy a biciklisek alkoholt fogyasszanak" – írja a Turizmusonline.hu.

A zéró tolerancia bevezetése óta sok kerékpáros lett rövidebb egy-egy rendőrségi ellenőrzés után az elfogyasztott fröccs vagy sör vagy miatt. Így nem csoda, hogy a kerékpárosok és a borászok, büfések körében egyaránt örömmel fogadták, amikor július közepén a szigor enyhítését ígérték – fogalmaznak a cikkben. Az akkor még csak előkészítés alatt lévő módosítás szerint a kerékpárosok tekintetében a véralkoholszinttől függően differenciált bírságolás bevezetését tervezték a teljes tiltás helyett. Az elképzelések szerint 0,5 és 0,8 ezrelékes véralkoholszintig tették volna lehetővé az italfogyasztást a főútvonalak kivételével.

A Magyar Közlönyben augusztus 23-án megjelent módosítás ennél is jobban kedvez az italozó bicikliseknek, mert az alsóbbrendű utakon mostantól nincs semmilyen számszerűsített határa az alkoholfogyasztásnak. Egyedül az általános kitétel maradt: a biciklisnek "a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban" kell lenni. A szabályozásban ezt azzal oldották meg, hogy a nem főúton közlekedő kerékpárosokat kivonták "a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol" feltétel alól. A főútvonalakon pedig maradt a zéró tolerancia, tehát egy csöpp szeszt sem ihatnak a biciklisek.

Természetesen mértéktelen ivásra ezentúl sincs lehetőség, akkor sem, ha csak alsóbbrendű utakon kerekezik az illető, hisz azzal a biciklis megszegné a vezetésre képes állapotról szóló feltétel teljesítését – írja a Turizmusonine.hu. Bár azt nem tudni, hogy egészen pontosan mit értenek vezetésre képes állapot alatt, és hogy nem ad -e majd okot ez a meghatározatlanság visszaélésekre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek