A németek szerint a Balaton körüli biciklis út az egyik legszebb Európában

A németek szerint a Balaton körüli biciklis út az egyik legszebb Európában

A müncheni székhelyű Bruckmann kiadó, amely a Duna menti biciklis útról már több könyvet is megjelentetett, 2012. július végén adta ki újabb kerékpáros könyvét „Die schönsten Radtouren in Europa" címmel. A színes fotókkal illusztrált, 168 oldalas kötet Európa 20 legszebb kerékpáros útját mutatja be, egy-egy túrát 6-8 oldalban leírva – olvasható a Magyar Turizmus Zrt. hírlevelében. Mivel a 20 kiválasztott út közé a Balaton is bekerült, így a szerző, Thorsten Brönner 2011 őszén a régióba látogatott, hogy személyesen is bejárja az útvonalat.

Kerékpárjával 8 napig a magyar tenger északi partján kirándult, és 6 oldalas írásában kedvcsinálóan számol be élményeiről, kiemelve az őszi táj nyugalmat árasztó szépségét, amelyet a természet szerelmesei a Balaton mellett több helyen – pl. Kis-Balaton, Kápolnapuszta, Káli-medence, Hegyestű, tihanyi levendula mezők – élvezhetnek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyein pedig érdekes információkhoz lehet jutni a különleges természeti szépségekkel kapcsolatosan. Aki kultúrára vágyik, az mindenképpen látogasson el Keszthelyre, Veszprémbe, Tihanyba vagy Sümegre – tanácsolja a szerző.

A kerékpáros turizmus évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend Németországban. Az Általános Német Kerékpáros Klub felmérése szerint 2009-ben a lakosság 49%-a, azaz több mint 40 millió fő vett már részt egynapos biciklis kiránduláson, 6%, azaz mintegy 5 millió fő pedig 5 napnál hosszabb kerékpáros üdülésen. A kerékpáros turisták napi költése átlagosan 60 euró/fő körül alakul. Egy konkrét példa: a németek legkedveltebb hazai útvonalát, az Elba menti kerékpáros utat 2010-ben 145.000 biciklis látogatta meg, akik átlagban 9 napot maradtak, s naponta fejenként átlagosan 60,27 eurót költöttek, ezzel összesen 76 millió euró bevételt biztosítva a régió számára.

A hazai kerékpáros utak mellett azonban sok német biciklis választ más országokat is úti célul. A legnépszerűbb külföldi kerékpáros út évek óta a Duna menti biciklis út ausztriai szakasza, amit a Via Claudia Augusta és az Etsch kerékpáros út követ. Ami pedig a biciklis kirándulások tervezését illeti, a leggyakrabban használt információforrások az internet, (70%), a kerékpáros útikönyvek (68%), a kerékpáros kiadványok (54%), a biciklis újságok (47%) és a személyes ajánlás (25%).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek