Bükfürdőn fizetnek a kerékpározó vendégeknek

Bükfürdőn fizetnek a kerékpározó vendégeknek

A kevésbé fitt vendégek kedvéért Bükfürdőn uniós forrásból olyan kerékpárokat is hadrendbe állítottak, amelyek elektromotoros rásegítéssel könnyítik meg a közlekedést. A pedelec kerékpárokat uniós forrásból vásárolta meg Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesülete. A pedelec a „pedál" és az „elektromos" szavak kombinációjából származik, és nem ugyanaz, mint az elektromos vagy e-kerékpár, ugyanis – ha kicsit is, - de hajtani kell ezt a kerékpárt is.

„Ugyanakkor ez a technika adja meg azt a lehetőséget, hogy olyan vakációzókat is rávegyünk az aktívabb életmódra, akik vagy koruk, esetleg többletsúlyuk miatt eddig nem is gondoltak arra, hogy esetleg kipróbálják a város és a környék kerékpárútvonalait" – mondta el Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület szakembere a Turizmus Online-nak.

A TDM egyesület most „fizet" is azért, hogy valaki bérbe vegye az ilyen kerékpárokat. A kerékpározásért „cserébe", ugyanis olyan kuponokat kapnak a turisták, amelyekkel fizetni tudnak a helyi vendéglátóegységekben is, ahol sok esetben diétás üdítőkkel, kalóriaszegény ételekkel is várják a vendégeket. A jövőben azt is tervezik, hogy a bónok beválthatók lesznek majd a helyi kalandparkban, vagy wellness- és masszázsszolgáltatásokat is igénybe vehetnek ezekkel a turisták.

Pálffy elmondta: Jelenleg a harmadik legnépszerűbb termálfürdős település, a teljes vendégforgalom alapján, Bükfürdő. A KSH adatai szerint, itt évente több mint hatszázezer vendégéjszakát töltenek a turisták. Szerinte bár nem az új kerékpárok hoznak majd újabb vendégeket a városba, arra alkalmas lehet a szolgáltatás, hogy a magyar vendég is kedvet kapjon a sporthoz, az egészséges életmód elkezdéséhez.

Mint mondta: az egészségmegőrzéssel kapcsolatos koncepciót egy amerikai kutatás "ihlette". Eszerint a kerékpározás a lehető legjobb és legegyszerűbb módja a súlygyarapodás megelőzésének. A Harvard School of Public Health korábbi kutatásai szerint: napi néhány perc kerékpározás segítheti a testsúly szinten tartását. A korábbi amerikai kutatásban 18 414 klimax előtti egészséges nő vett részt. A megkérdezettek 16 év alatt átlagosan 9,3 kilogramm súlyfölösleget szedtek fel. Azok a nők, akik 1989-ben még nem kerékpároztak, de 2005-ben már nyeregbe ültek, 25 százalékkal kevesebb eséllyel szedtek fel súlyfölösleget, mint azok, akik 1989-ben napi 15 percet kerékpároztak, de az idő múlásával felhagytak ezzel a tevékenységgel.

Más kutatások arra világítanak rá, hogy kerékpározás kapcsán nem szükséges csúcsteljesítmény ahhoz, hogy pozitív hatást gyakoroljon a vérkeringésre, az emésztésre vagy akár a testsúlyunkra. Naponta 10-15 perc folyamatos tekerés már elég arra, hogy anyagcserénket pontosan 48 óra hosszára egy kicsit felgyorsítsuk. Már napi fél óra bringázás is jelentősen növeli az állóképességet, mindemellett kíméli az ízületeket, de a test összes izmát megmozgatja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek