Újra hajózható a Nílus Kairótól Asszuánig

Az egyiptomi kormány hosszú évtizedek után a napokban újra engedélyezte a folyami hajózást a Nílus teljes hosszában Kairótól Asszuánig.

A közel 1000 kilométer hosszúságú folyószakasz teljes hosszán az egyiptomi turisztikai hivatal adatai szerint utoljára az 1980-as években lehetett végighajózni. Később a Nílus-völgyében a biztonsági helyzet, illetve a kiszámíthatatlan vízmélység miatt megtiltották a turistahajók közlekedését – értesült a brit Travel Weekly.

A biztonsági helyzet javulása és több öntözési projekt befejezése után döntött úgy az Egyiptomi Turisztikai Minisztérium, hogy újra lehetővé teszi a turistahajók számára a közlekedést a teljes folyószakaszon. Mostanáig a nílusi hajóutas programok a Luxor és Asszuán közötti 250 kilométeres részre korlátozódtak.

Számítások szerint a Kairó-Asszuán szakaszon végighajózni 16 napot vesz majd igénybe. A turisták ezentúl olyan – tőlük immár évtizedek óta elzárt – látnivalókat is megtekinthetnek az út során, mint Beni Hassan mészkősziklákba vájt síremlékei a Nílus keleti partján, Ehnaton fáraó egykori fővárosa, Amarna, Sohag vörös és fehér kopt kolostorai, illetve az Osiris-kultusz központjának számító Abydos.

A hírrel kapcsolatban a Turizmus Online megkeresett néhány Egyiptommal foglalkozó tour-operátort. Tolga Deniz Sariyüce, a Sun & Fun ügyvezetője elmondta, hogy a pozitív hírnek megfelelően bővíteni szándékoznak nílusi hajóút-kínálatukat. A konkrét programokat szeptember 15-én, téli árualapjuk bemutatásakor hozzák nyilvánosságra. A folyó teljes szakaszának megnyitása a turisták előtt a téli szezonra ideális döntés volt – nyilatkozta az ügyvezető.

Meglepő, de jó hír - kommentálta az információt Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője. Véleménye szerint a bejelentés komoly érdeklődést gerjeszthet idehaza. A 16 nap ugyan kicsit hosszúnak tűnik, a magyar piacon rövidebb utakra van inkább igény. De igazi különlegességnek számít az útvonal, hiszen legalább 30 éve nem járt turista ezen a szakaszon. Ugyanakkor mielőtt a forgalom ténylegesen beindulna, fejleszteni kell a kikötői turisztikai infrastruktúrát, hívta fel a figyelmet Zám Tibor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek