Se banki, se uniós pénz, leállhatnak a szállodafejlesztések

A Colliers International budapesti irodája megjelentette a 2012-es év első féléves, szállodapiacra vonatkozó piaci jelentését. Eszerint 2012 első félévében a szállodák 4 százalékos vendég illetve 6 százalékos vendégéjszaka szám növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest - írta a Világgazdaság.

A 4 csillagos szállodák továbbra is kiemelkedően teljesítettek (15 százalékos vendégszám-növekedés), míg a három- és ötcsillagos egységek a fenti mutatók tekintetében inkább csak stagnáltak – mondta Szircsák Norbert, az ingatlan-tanácsadó cég piackutatója és értékbecslési tanácsadója.

Az ötcsillagosok stagnáló teljesítményében valószínűleg közrejátszott a Malév leállása miatti üzleti utazók kiesése, valamint a tavalyi EU elnökség pozitív hatása. Az összes bruttó árbevétel 7 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszhat a tavalyihoz képest gyengébb forint/euró árfolyam is.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy vidéken főleg uniós forrásból felújított illetve kibővített, többnyire kevés szobával rendelkező szállodákat adtak át. A nagyobbak közül az ETO Park Hotel nyitása történt nemrég, jövőre pedig a kecskeméti Sheratoné várható, írja a Turizmus.com. Budapesten a Mellow Mood újabb három szállodát ad át, melyek közül az ötcsillagos Buddha Bár Klotild Palace és a négycsillagos Estilo Fashion Hotel már megnyitott, a Hősök terén található Mirage Fashion Hotel pedig nyitás előtt áll. Szintén új átadás a belvárosi négycsillagos Zenit Hotel 97 szobával, a Park Inn by Radisson Váci úti egységének nyitása pedig ősszel várható. Továbbra is kérdéses a Rácz Hotel régóta húzódó megnyitása, bár ennek az ügye végre rendeződni látszik.

Az eddigi jelek az év első félévére vonatkozóan biztatóak, elsősorban a külföldi vendégeknek köszönhetően. A belföldi turizmus amúgy is a nyári hónapokkal erősödik meg, így talán az eddigi stagnálás után az is emelkedésnek indulhat, akár a már kibocsájtott SZÉP kártyák felhasználásának köszönhetően. A már elindult szállodafejlesztések lassan kifutnak, banki finanszírozás hiányában pedig uniós támogatás mellet sem nagyon indulhatnak új fejlesztések. A kínálat bővülése ezzel lelassul (nem beszélve a nehéz helyzetbe került bezáró szállodákról) teret nyitva ezzel a jelenlegi kínálat jobb kihasználtságához – összegzett Szircsák Norbert.

A külföldi vendégéjszakák száma a szállodákban 10 százalékkal nőtt, míg a belföldieké egy százalékkal. A szobafoglaltság 42,8 százalék volt, ami mindössze 0,2 százalékponttal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vendégéjszakák száma összességében 8 százalékkal emelkedett, míg a Balatonon stagnált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek