Elkezdődött a szarvasbőgés a gemenci erdőben

  Elkezdődött a szarvasbőgés a gímszarvas-állományáról híres gemenci erdőben, az erdőgazdaság hetente szarvasbőgés-hallgató túrákra hívja a természetbarátokat.

  A Gemenc Zrt. pénteken szervezi meg az első hallgató túrát, azt követően négy alkalommal, szeptember 1-én, 7-én, 8-án és 14-én várják az érdeklődőket egy-egy négyórás, esti kirándulásra.

  A turistákat a pörbölyi ökoturisztikai központtól erdei vasút és lovas fogat viszi a gemenci erdőbe, ahol - a vasútvonalat követve - a Nyári-legelőn, a Malomtelelőnél, Lassiban vagy a Bárkarakodó-réten figyelhetik meg a gímbikák nászát jelző bőgést - mondta az MTI-nek Csiszár Angéla szervező.

  Egyelőre a fiatalabb állatok hangját lehet hallani, az idősebb bikák később kezdik a bőgést - tette hozzá.

  A résztvevők gemenci trófeákat és az ártéri erdő szarvasait bemutató természetfilmet is megnézhetnek a program keretében.

  A Gemencben általában augusztus utolsó heteiben kezdődik, és szeptember 20-ig tart a szarvasbőgés időszaka, míg vadászatuk szeptember 1-jén kezdődik.

  Árva Károly, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője az MTI-nek elmondta, a szarvasbikák bőgését a hőség visszaveti, a kánikula után vagy éjszaka kezdődik.

  A bőgés idején a rejtőzködő életmódot folytató idősebb bikák bátrabban mozognak, egy-egy kaszálón, réten, kiszáradt tóparton jól meg lehet figyelni az állományt. Mint mondta, az idei aszályos nyár a gemenci gímszarvasoknak azért nem okozott problémát, mert a Duna-holtágakban találtak friss vizet.

  A gemenci erdő húsz és fél ezer hektáros területén mintegy ezer gímszarvas él, és körülbelül háromszázra tehető az idősebb bikák száma.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!