Elkezdődött a szarvasbőgés a gemenci erdőben

Elkezdődött a szarvasbőgés a gímszarvas-állományáról híres gemenci erdőben, az erdőgazdaság hetente szarvasbőgés-hallgató túrákra hívja a természetbarátokat.

A Gemenc Zrt. pénteken szervezi meg az első hallgató túrát, azt követően négy alkalommal, szeptember 1-én, 7-én, 8-án és 14-én várják az érdeklődőket egy-egy négyórás, esti kirándulásra.

A turistákat a pörbölyi ökoturisztikai központtól erdei vasút és lovas fogat viszi a gemenci erdőbe, ahol - a vasútvonalat követve - a Nyári-legelőn, a Malomtelelőnél, Lassiban vagy a Bárkarakodó-réten figyelhetik meg a gímbikák nászát jelző bőgést - mondta az MTI-nek Csiszár Angéla szervező.

Egyelőre a fiatalabb állatok hangját lehet hallani, az idősebb bikák később kezdik a bőgést - tette hozzá.

A résztvevők gemenci trófeákat és az ártéri erdő szarvasait bemutató természetfilmet is megnézhetnek a program keretében.

A Gemencben általában augusztus utolsó heteiben kezdődik, és szeptember 20-ig tart a szarvasbőgés időszaka, míg vadászatuk szeptember 1-jén kezdődik.

Árva Károly, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője az MTI-nek elmondta, a szarvasbikák bőgését a hőség visszaveti, a kánikula után vagy éjszaka kezdődik.

A bőgés idején a rejtőzködő életmódot folytató idősebb bikák bátrabban mozognak, egy-egy kaszálón, réten, kiszáradt tóparton jól meg lehet figyelni az állományt. Mint mondta, az idei aszályos nyár a gemenci gímszarvasoknak azért nem okozott problémát, mert a Duna-holtágakban találtak friss vizet.

A gemenci erdő húsz és fél ezer hektáros területén mintegy ezer gímszarvas él, és körülbelül háromszázra tehető az idősebb bikák száma.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek