Kékfestő Fesztivál lesz a hétvégén Nagynyárádon

  A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált a hétvégén a baranyai Nagynyárádon.

  Mintál Tibor, a mintegy nyolcszáz lelket számláló község független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy több ezer embert várnak a szombatra és vasárnapra tervezett programjaikra.

  Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő Sárdi János kékfestő műhelyét, bemutatótermét, valamint azt a helyi művelődési házban nyíló kékfestő kiállítást, amely elsősorban a nagynyárádi, a győri és a tolnai kékfestő műhely remekeit mutatja be.

  Erbné Merkler Csilla kulturális menedzser hozzátette: a tárlaton a különböző mintájú ruhák, kelmék és háztartási kiegészítők mellett látható majd az a - 121 apró csillag alakú szövetből összevarrt - terítő is, amellyel a közelmúltban foltvarrók köszöntötték Sárdi Jánost 92. születésnapja alkalmából.

  A fesztivál vendégeinek szórakoztatásáról művészeti együttesek, ellátásukról helyi termelők, borászok gondoskodnak. A rendezvényen ezen kívül lesz veteránjármű-felvonulás és utcabál is.

  A kulturális menedzser megjegyezte, hogy Magyarországon ma már csak öten-hatan gyakorolják az ősi német kékfestő mesterséget. Amíg a halvány búzavirágkék és indigókék anyagokból régen elsősorban a sváb lakosság hétköznapi ruháit varrták, ma inkább terítő, párnahuzat és függöny készül belőlük.

  Hozzátette: a kékfestő textíliák napjainkban is keresettek, a késztermékek nagy részét vendéglátóhelyek tulajdonosai vagy olyan magánszemélyek vásárolják fel, akik ezzel szeretnék díszíteni üzletüket, otthonukat, de egyre többen vannak, akik újra ruhákat készíttetnek belőle.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!