Régi kertmozik hangulata a Zsolnay-negyedben

Régi kertmozik hangulata a Zsolnay-negyedben

A régi kertmozik hangulatát idézik a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben az Apolló ArtMozi szabadtéri filmvetítései, amelyek öt nyári estén ígérnek tartalmas szórakozást a közönségnek. Mester Zoltán, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. sajtóreferense kedden az MTI érdeklődésére elmondta: a Bóbita Bábszínház külső színpadán kéthetenként 21 órától a lejáró jogdíjak miatt a magyar mozikban már nem látható alkotásokat vetítenek.

Szerdán, vagyis július 4-én A legtöbb ember Kínában él című norvég szkeccsfilm, 18-án az Aaltra című belga-francia film, augusztus 1-jén a Torremolinos 73 - Szex, hazugság, Super 8-as című spanyol-dán vígjáték, 15-én az Ádám almái című dán filmvígjáték, 29-én pedig a Mianyánk kivan című spanyol filmvígjáték lesz műsoron.

A sajtóreferens megjegyezte, hogy az öt alkotás korábban összesen negyven díjat és huszonhat jelölést kapott különböző nemzetközi filmfesztiválokon, stílusuk, mondanivalójuk illik a nyári esték hangulatához. A mintegy nyolcvan ember részvételével tervezett vetítések különlegessége az is, hogy a mozgóképet egy Zeiss optikával felszerelt TK 35 típusú berendezéssel biztosítják. E több évtizeddel ezelőtt gyártott tábori vetítőgép 35 milliméteres filmeket pörget és a digitális korszakot megelőző évtizedekben volt használatos.

Azt, hogy az általa adott kép még mindig élvezhető, sőt, nosztalgiát kelthet az idősebbekben, egy mindössze tizenhét éves mozigépész, Tóth Marcell bizonyítja majd. A Zsolnay negyedben működő kertmozi lehetőséget ad arra, hogy azokban a hetekben is lehessen művészfilmeket nézni a baranyai megyeszékhelyen, amikor Magyarország első hangosfilm-színháza, a nyitásának centenáriumát idén ünneplő Apolló nyári szünetet tart.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek