Új orgonát kap a prágai Szent Vitus székesegyház

Új orgonát kap a prágai Szent Vitus székesegyház

Új orgonát kap öt éven belül a Szent Vitus székesegyház, a prágai Hradzsin egyik leglátogatottabb műemléke, az európai gótika remeke. A székesegyház tanácsának döntéséről a Cseh Püspöki Konferencia tájékoztatott honlapján. A székesegyház tanácsa 2010-ben alakult és hét tagja van. Ezek azok a közjogi méltóságok - mások között az államfő, a miniszterelnök, a prágai érsek és a főpolgármester -, akiknek kulcsa van a Szent Vitusban őrzött cseh koronázási ékszerek kamrájától. A kamrát csak mind a hét kulccsal együtt lehet kinyitni.

Dominik Duka, prágai érsek szerint az új orgona beszerzésére, pontosabban elkészítésére egy polgári társulat alakul. Szakértők szerint a történelmi orgona hangja már nem tudja "betölteni" a székesegyház hatalmas belsejét, ezért egy nagyobb teljesítményű orgonára van szükség. Előzetes számítások szerint az új orgona beszerzésének költségei mintegy 50 millió koronát tesznek ki. Dominik Duka bízik abban, hogy a pénzt támogatók fogják összeadni, s nem lesz szükség állami segítségre. "Polgári társulást alapítunk, amely az ügyeket intézni fogja. A társulat az új orgonát elkészülte után a székesegyháznak ajándékozza. Nem szeretnénk, ha az ügy az állami költségvetést is terhelné" - hangoztatta az érsek.

A Szent Vitus székesegyház tulajdonosi jogáról két évtizeden át állt perben a cseh állam és a katolikus egyház. A végső, 2010-ben meghozott bírósági döntés szerint a székesegyház az állam tulajdona. "A székesegyház felépülésétől kezdve a cseh államiság jelképe, építéséhez mindenki hozzájárult, függetlenül vallásától, és az építkezést az első (csehszlovák) köztársaság fejezte be" - indokolta a döntést a bíróság. Az államfői hivatal és a prágai érsekség azonban megállapodást kötött arról, hogy Csehország legnagyobb templomát közösen fogják kezelni. Ekkor alakult meg a székesegyház tanácsa is, amely a templom karbantartásáról és felújításáról hoz döntéseket. A Szent Vitus székesegyház a prágai Hradzsin egyik leglátogatottabb műemléke, az európai gótika remeke, amely a látogatóktól szedett belépti díjak révén jelentős anyagi hasznot is hoz tulajdonosának.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek