A Ryanair csökkentené a reptéri adót

A Ryanair csökkentené a reptéri adót

Nem csupán félmillió magyar utasának megünneplésére, hanem további járatok nyitásáról való tárgyalásokra érkezett Michael O'Leary Budapestre. A téli szezonban ugyanis a Ryanair tovább kívánja bővíteni Budapestről elérhető járatai számát, számos meglévő útvonalon pedig sűrítene – amennyiben a gazdasági körülmények ezt lehetővé teszik.

„A budapesti növekedésnek nincs határa, a következő 12-18 hónapban akár 3 millióra is emelkedhetne az utasszám, a célállomások száma pedig 45-re bővülne, növelve a meglévő járatsűrűséget is. Ehhez persze a repülőtéri díjak alacsony szintje is szükséges, amit leginkább a nemrég jelentősen megemelt telekhasználati adó veszélyeztet. Ez utóbbi kétségtelenül nagyon kockázatos lépés volt a kormányzat részéről, hiszen komolyan akadályozza az utasforgalom növekedését, a kieső bevételeket pedig messze nem kompenzálja a beszedett extra adó, mindemellett határozottan rontja a Budapest Airport versenyképességét a nemzetközi piacon." – szögezte le O'Leary.

Ráadásul az adónövekmény légitársaságokra (illetve az utasokra) való terhelését a fuvarozók nem fogadják el, helyette inkább a reptéri költségek csökkentését szorgalmaznák. Épp ezért a Ryanair levélben fordult a magyar kormányhoz az intézkedés visszavonása mellett érvelve, írja a Turizmus.com.

A Ryanair budapesti járatain jelenleg átlagosan 75-80 %-os arányt képvisel a beutazó forgalom (de ez útvonalanként változik), ami az ír fapados vezetőit is meglepi, mert korábban úgy vélték, járataikat főleg a kiutazók fogják igénybe venni. Ugyanakkor az induláskori alig 10 százalékos kiutazó forgalom már megduplázódott, de még messze van az ideálistól. A legnépszerűbb célállomások egyébként Brüsszel, London, Milano-Bergamo, Róma-Ciampino, Barcelona és Pisa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek