Száz bringa is elfér a gödöllői pályaudvaron

Az elővárosi közlekedők számára építettek őrzött autó- és bringaparkolót a gödöllői pályaudvaron.

Az elővárosi közlekedés fejlesztését, a vonaton történő utazás megkedveltetését és a gödöllői parkolási gondok enyhítését is célozza a MÁV Zrt. és Gödöllő városának közös beruházása, a 124 gépkocsi és 105 kerékpár tárolására alkalmas P+R, illetve B+R parkoló - hangsúlyozta a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese és a város polgármestere a keddi ünnepélyes átadáson.

Pál László vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a MÁV szándékai szerint a hazai vasútállomások melletti hatalmas kihasználatlan területeken minél nagyobb számban alakítanának ki a gödöllőihez hasonló autó- és kerékpártárolókat, hogy aki akar és teheti, a versenyképesebb közösségi közlekedésre "váltson".

Hangsúlyozta: az elővárosi közlekedés szempontjából az egyik legfontosabb településen, Gödöllőn elkészült, térfigyelő rendszerrel felszerelt, őrzött P+R, illetve B+R parkoló jó példa a MÁV törekvéseire, illetve a nemzeti vasúttársaság és a város összefogására is.

Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) polgármester kiemelte: a város vezetése igyekszik minél jobban megszerettetni a kerékpáros közlekedést a helyiek körében, ennek érdekében tervbe vették a Valkó felőli, a forgalmat jelentősen "megakasztó" vasúti átjáró felüljáróval történő kiváltását is.

Hozzátette, hogy a kisbuszok, személyautók és kerékpárok biztonságos tárolását szolgáló új parkoló már a második, a MÁV-val közös projekt, hiszen tavaly szintén közösen újították fel a szomszédos, patinás királyi várót.

A parkoló egy eddig kihasználatlan, 3770 négyzetméteres területen jött létre. Azon belül akadálymentesített, illetve speciális igények kielégítésére (például tandemkerékpár elhelyezésére) alkalmas beállókat is kialakítottak. Ez utóbbi férőhelyek a 243 négyzetméteres régi raktárépület átépítésével létrejött, fedett B+R parkolóban találhatók.

A 90 százalékban uniós forrásból finanszírozott beruházás 130 millióba került. A P+R parkoló kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft., a kerékpártárolóé az AKL Mérnökiroda Kft.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek