Katonai légiforgalmi irányítókat képez a HungaroControl

Katonai légiforgalmi irányítókat képez a HungaroControl

2012 májusa óta a Magyar Honvédség 16 légiforgalmi irányítója speciális képzésen vesz részt a HungaroControl Zrt.-nél. A képzés során három magyar katonai repülőtér irányítóit készítik fel a repülőtéri szimulátorral.

A most megvalósuló gyakorlat különlegessége, hogy ezt a típusú képzést korábban a Magyar Honvédség kizárólag külföldön tudta igénybe venni, mostantól azonban a HungaroControl Közép-Európa legmodernebb repülőtéri szimulátorát bocsátja a katonák rendelkezésére. A magyar légiforgalmi szolgálat már eddig is nagy sikerrel alkalmazta toronyszimulátorát a polgári légiforgalmi irányítók képzésére, ám ez az első alkalom, hogy a létesítményt honvédségi képzés céljaira használják.

A repülőtéri toronyirányítást modellező berendezés a ferihegyi és a vidéki repülőterek valósághű megjelenítésén kívül egy, kezdő irányítók képzéséhez használt "szintetikus" repülőtéren is alkalmas bármilyen időjárási tényező, forgalmi helyzet, műszaki probléma és kényszerhelyzet leképezésére. A jelenleg 5 vásznon, 180 fokos látószögben megjelenített kép szabadon mozgatható, akár körbe is fordítható. A HungaroControl a háromdimenziós szimulátor további fejlesztését tervezi, hogy az a későbbiekben 14 vászonra vetítve a valódi irányítótornyokéval megegyező, 360 fokos látványt mutasson.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek