Fagyiznak a melegben az állatkerti állatok

Fagyiznak a melegben az állatkerti állatok

Fokozott figyelmet fordítanak a nagy meleg miatt a gondozók a magyarországi állatkertek lakóira: folyamatosan ellátják friss vízzel, szükség esetén locsolják őket, sőt, akár speciális fagyit is kaphatnak. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője szerint az 1866 óta működő budapesti intézményben egyáltalán nem drámai a helyzet. Az itt élő, egyébként hűvösebb időjárást kedvelő állatok, mint például a jegesmedvék vagy pingvinek is már Európában születtek, így többnyire alkalmazkodtak a forrósághoz.

Bizonyos rendkívüli intézkedésre azonban természetesen így is szükség van: az egyébként a dél-afrikai partokon élő pápaszemes pingvineket elsősorban a territóriumukon lévő medence vize hűsíti, de a kánikulában vízködöt permetező szórófejeket is bevetnek. Hasonló módon védekezhet a jegesmedve is. Mély medencéjének vize a forró napokon megfelelő mértékben hűsít, a sziklákon elhelyezett egyszerű kerti locsolóból érkező víz pedig tovább javítja a sarkvidéki ragadozó közérzetét.

Természetesen az összes állat férőhelyét úgy alakították ki, hogy legyenek árnyat adó sarkai, kényelmes zugai, ahova elbújhatnak a kínzó napsugarak elől. Emellett időnként több állatot, például a nagytestű elefántokat, sőt a kengurukat is megfürdetik vagy locsolóberendezést helyeznek el területükön – fejtette ki Hanga Zoltán. A budapesti állatkertben nemcsak a lakókra, hanem a látogatókra is gondoltak: a vendégek ködkapuk segítségével nyerhetnek enyhülést a melegben.

A Szegedi Vadaspark szerencsés helyzetben van, miután nagy része fás terület, így mikroklímája kissé kellemesebb és néhány fokkal hűvösebb van a parkban, mint a környezetében. Ennek ellenére a mostani melegben már fokozottan figyelnek az állatok megfelelő hűtésére - mondta el a gyűjteményi részlegvezető az MTI megkeresésére. Endrédi Lajos kifejtette: ez azt jelenti, hogy elsősorban az árnyékos helyek meglétét figyelik és folyamatosan biztosítják az állatoknak a friss, hűsítő vizet. Azok a fajok, melyek szeretnek fürödni, ideiglenes medencét kapnak vagy slaggal "tusolhatnak".

A hidegebb éghajlatról érkezettek rosszabbul tűrik a meleget, így például a rozsomák, a hópárduc vagy a szibériai tigris ilyenkor kissé lelassul, de rájuk is nagyon odafigyelnek gondozóik. Ha elhúzódna a meleg, fagyit is kaphatnának az állatok, ez a húsevőknél fagyasztott véres vizet, míg a növényevőknél gyümölcsös vizet jelent. Ezzel azonban ugyanúgy vigyázni kell, mint a gyerekeknél, az állatok megfázhatnak – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzátéve: Szegeden idén még nem volt szükség erre a finomságra.

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban is folyamatosan gondoskodnak az állatok vízellátásáról – mondta Szabó Petra, az állatkert munkatársa az MTI-nek. Míg az állatkert Afrika Szavanna részében kialakított iszapos tócsákban az orrszarvúak dagonyázva hűtik le magukat, addig a dromedárokat és a medvéket vízsugárral locsolják gondozóik. A hirtelen jött hőség még a meleghez szokott állatokat is megviseli: a zsiráfot délben félórás pihenőre bevitték az éjjeli hálóhelyéül szolgáló Afrika-házba, ahol hűsölhetett és friss vizet fogyasztott. Hozzátette: a mézesheteit töltő kispandapárnak a hőség ellen párásítják a levegőt a kifutóban.

A Nyíregyházi Állatparkban is fokozott figyelmet fordítanak a gondozók a nagy meleg miatt az állatokra. Mivel a park egy harminc hektáros tölgyerdőben fekszik, így árnyékot minden állat találhat magának – mondta el Révészné Petró Zsuzsa szóvivő az MTI érdeklődésére. Mivel a sóstógyógyfürdői látványosság kontinensenként mutatja be az állatokat, ezért a sarkvidék panoráma lakóira kell fokozottabb figyelmet fordítaniuk a szakembereknek. A jegesmedvék feszített víztükrös medencéje mellett hideg párásító-porlasztó berendezés és klimatizált barlang van, a patásoknál önitatók vannak, a borjúfókáknak pedig jégbe fagyasztott halat adnak. A majmok úgynevezett majomfagyit kapnak: egy vödörbe vizet és gyümölcsöket raknak, majd az egyveleget egy nap mélyhűtés után kapják meg.

Az indiai orrszarvúk és az elefántok számára a sárban dagonyázás jelenthet felfrissülést, amely amellett, hogy megvédi az állatokat az élősködők ellen, naptejként is funkcionál. Emellett a gondozók naponta többször ellenőrzik az állatok kifutóját, szükség esetén pedig gondoskodnak a víz utánpótlásáról – tette hozzá a szóvivő.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek