Körömfestés herendi porcelánfestővel Veszprémben

Körömfestés herendi porcelánfestővel Veszprémben

Szakrális hagyományokat felelevenítő, könnyed örömünneppel várja a látogatókat a Regionális Szent Iván hagyományőrző napon, június 23-án a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum. Szombaton háromtól a múzeumkertben közösségi zenés irodalmi, játszó- és kézművesműhely nyílik, ahol tánc-, játék- és énektanítás, hangszerbemutató, fáklyakészítés a program.

A Látvány- és Tudástárban négy órától test- és körömfestés kezdődik Pető Attila herendi porcelánfestővel, 17 órakor A magyarok fénykultúrája címmel Limbacher Gábor néprajzkutató, megyei múzeumigazgató tart előadást. A múzeum TudásTerében 19 órától Szent Iván-éj – A tűz éjszakája címmel kezdődik műsor, melyben szenvedélyes olasz szerelmi dalok és áriák szerepelnek.

A Bakonyi Házban négy órától gasztronómiai programok fogadják az ínyenceket, lesz tüzes borok bemutatója, valamint langallósütés is. A Laczkó Dezső Megyei Múzeumban háromkor nyílik meg a Fény, szín, mozgás című kiállítás. Napnyugtakor kezdődik a rendezvény fő látványossága, a napkerékgördítés: fél kilenckor fáklyákkal a várba vonulnak, ahol meggyújtják a tűzkereket, és a történelmi belvároson át legördítik a múzeumig. A kerék megáll a Szent Mihály-székesegyháznál, ahol Szent Mihály emlékezetét, az őszi évnegyedet idézik fel, majd lángra lobbantják a Szent Iván-i Napkerék tüzét húsvét fényéből.

A Szaléziánumnál a téli időszakot idézik meg, a városháza előtt a tavaszi szél előtt tisztelegnek, a múzeumnál pedig Szent Jánost kérik fel világítani. Ezután megrakják a Szent Iván-i máglyát, majd Környei Alice és Róka Szabolcs koncertjével zárul a program. Éjjel fél tizenkettőkor a Varázslatos porcelánvilágot bemutató tárlat vezetése kezdődik meg a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum II. emeletén.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek