Lombkorona sétány épül Makón

Lombkorona sétányt építenek Makón, a dél-alföldi város legújabb turisztikai látványossága több mint 200 millió forintba kerül, és jövő tavaszra készül el.

Egy határon átnyúló együttműködési program keretében csaknem 30 százalék önerő mellett bruttó 167 millió forint európai uniós támogatást nyert a település és román partnere Perjámos. Makón egy az élővilágot és a környezetet bemutató, 8-10 méter magasságban futó lombkorona sétány valósul meg, míg Perjámoson fiatalok számára egy természetközeli oktatási központot hoznak létre. Túraútvonal is épül a két település között. A makói építmény mintegy 200 méter hosszúságú lesz, 18 darab eltérő magasságú vasbeton oszlopon áll majd, és a sétányon ugyanennyi pihenőt alakítanak ki, 1,5 métertől 3,6 méterig terjedő sugárral.

A sétány egyik pihenője kupolájának formája után a Hagyma-terasz nevet kapta. A háromszintes kilátótorony - amely 20 méteres magasságával a lombkorona szint fölé nyúlik majd - legfelső szintjéről a terepszintig egy zárt csúszda vezet le, amelynek hossza csaknem 40 méter. A Hagyma-teraszon és csúszdán kívül a sétányra 3 egyéb kalandelemet is telepítenek. A lombkorona sétány lejáratánál kültéri bútorok szolgálják a látogatók pihenését, továbbá a gyermekek részére ügyességi játékokat is elhelyeznek. A munkálatok a szakemberek bejelentése szerint csak szeptember közepén kezdődhetnek meg, miután az építési terület madárátvonulási helyen van, és meg kell várni a költöző madarak elvonulását. Így természetvédelmi okokból nyáron nem lehet megkezdeni a munkálatokat.

Hasonló, bár kétszer ilyen hosszú lombkorona-szinti sétány áll a londoni Kew botanikus kertben, melyről nemrég írtunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek